Hirdetés

Főoldal » Inspiráció » Aki a jövőnek gondolkodott - Gróf Széchenyi István

Aki a jövőnek gondolkodott - Gróf Széchenyi István

2015. November 18. 17:12

Bizonyára Széchenyi István az egyik olyan történelmi magyar személy, akiről mindenki tudna néhány információt mondani, ha az lenne a feladat. Ez nem csak a történelemkönyveknek köszönhető, hanem a Széchenyi által az utókorra hagyott gazdag örökségnek is, illetve annak az eszmerendszernek, amelyből nagyot építkezett a kultúra az utóbbi 200 évben.

Kép: Motiválódok / www.motivalodok.hu /

Vajon milyen elvek vezérelnek egy olyan embert, aki nem a jelennek, hanem a jövőnek gondolkodik? Egyáltalán miért akar valaki a jövő kultúrájába fektetni, ha ő annak közvetlenül nem fogja érezni hatásait?

A kérdések megválaszolása csak komoly összefüggések felvázolásával lenne lehetséges, s mindeképpen megkívánná egy hiteles történész meglátásait is. Ráadásul Széchenyi idejének politikai szemléletét is fejtegetni kellene, de online újságunk továbbra sem ír politikáról, még akkor sem, ha az már nem a mai világra jellemző! Ily módon ha elvonatkoztatunk az előző kritériumoktól, érdekesebb dolgok kerülnek szemünk elé, ha Széchenyit, mint korának előrelátó gondolkodóját tekintjük!

Adott egy vagyonos ember, aki képes komoly összegeket mozgósítani egy-egy nemesebb cél érdekében. Történelemóra helyett csak néhány fontosabb megvalósulást tekintsünk a polihisztor tervei közül!

A Magyar Tudományos Akadémia megalapítására felajánlotta birtokainak éves jövedelmét. A Duna szabályozása, ily módon hajózhatóvá tétele is Széchenyi nevéhez kapcsolódik. A folyó szabályozása a kereskedelem élénkítése és fellendítése szempontjából volt kulcsfontosságú, nem kérdés, hogy itt is a jövőnek gondolkodott a gróf. Ugyanígy foglalkoztatta a balatoni gőzhajózás beindítása, valamint a különféle sportok felé is érdeklődött - többek közt az ő nevéhez kötik a lóverseny meghonosítását.

"Messzebb gondolkodott" mint korának döntő többsége, ehhez az utazásain tapasztalt élmények is jelentősen hozzátettek. Újszerű dolgokat élt meg, tervek megvalósulását látta, amelyek működtek, így a grófot is inspirálták. Ha valakiben megvan az önképzés szándéka, akkor attól a hasznos tettek iránti elkötelezettség sem tűnik furcsának. A kulturális élet felpezsdítésével a nemzeti öntudat ébredését is elősegítette.

Szerző: Gy.Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.