Hirdetés

Főoldal » Inspiráció » "Én csak egy méltóságot ismerek..." - Gárdonyi Géza

"Én csak egy méltóságot ismerek..." - Gárdonyi Géza

2015. December 21. 18:58

Gárdonyi Géza, korai nevén Ziegler Géza már gyerekkorában kitűnt szellemi képességeivel, apja a sárospataki gimnáziumba íratta, Gézából pedig tanító lett. Irodalmi kiválóságára is hamar fény derült, hamarosan ismertté vált a neve szélesebb körökben is.

Kép: Motiválódok / www.motivalodok.hu /

Magyar nevet akart választani magyarságtudatához, az apai negyvennyolcas emlékhez, a hazaszeretethez, amely nála kezdettől fogva azonos volt a népszeretettel. Történetesen Agárdon született, apja akkoriban éppen ott javította a mezőgazdasági eszközöket, és a közeli Gárdonyban anyakönyvezték. Innét vette a Gárdonyi nevet, amelyet felettébb népszerűvé tett, olyannyira, hogy mindmáig a legnépszerűbb, a legtöbbet olvasott magyar írók közé tartozik - írja róla a literatura.hu

A tanítás után Budapestre költözött terveit megvalósítani, író és újságíró lett. Gárdonyi társalapítója volt a Jövendő című folyóiratnak, amit a legszínvonalasabb kiadványnak tartottak a Nyugat megjelenéséig. Műveiben gyakran hangsúlyozta a "méltóságot" mint az egyik legfontosabb emberi értéket.

Számtalan magyar iskola viseli Gárdonyi nevét ma országszerte, emléket állítva a kitűnő írónak.

Szerző: Gy.Zsolt

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.