Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Hazánk egyik sikeres írójával, Lakatos Leventével beszélgettünk

Hazánk egyik sikeres írójával, Lakatos Leventével beszélgettünk

2015. Január 31. 15:58

Lakatos Levente az egyik legsikeresebb és legfiatalabb író ma Magyarországon. Könyveivel nem csak egy bizonyos korosztályt céloz meg, hanem bárki találhat bennük érdekes, motiváló gondolatokat. A beszélgetésünk során, talán olyan dolgokra is rákérdeztem, amiket eddig nem tudtatok róla! Remélem, így van.

Fotó: Éder Krisztián

 

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni az írással?

 

Az első regényem, a Barbibébi öt évvel ezelőtt jelent meg, vehetjük azt az első komolyabb lépésnek. Előtte én leginkább újságíróként tevékenykedtem, az irodalom érdeklődésszinten, olvasóként mozgatott. Persze írtam novellákat, jegyzeteket, de leginkább a saját, valamint a barátaim szórakoztatására. A Barbibébi előtt egy évvel jelent meg az első, magánkiadásban publikált könyvem, a Legyél Sikeres Fiatal!, mely fiataloknak adott életvezetési tanácsokat. Hitelt vettem fel rá, melyet a mai napig fizetek, de a semmiből jövő könyv sikerére figyelt fel az Ulpius-ház Könyvkiadó, és ajánlott szerződést, szóval összességében megérte a kockázatot.

 

Külön tudod választani a magánéletet a munkától?

 

Sokan azt gondolják, az írói "munkakör" a könyvek lejegyzéséig tart. Ez természetesen nem így van - a mai világban semmiképp. A feladatköreimnek csak töredéke a könyv, mellette számtalan egyéb feladat hárul rám. Ezek közé tartozik például a közösségi médiafelületek kezelése, amit például egyáltalán nem lehet beosztott munkaidőben végezni, hiszen a közösség folyamatos reakciókat igényel. A kérdésedre visszatérve nem tudom, de őszintén szólva nem is akarom kettéválasztani a munkát a magánéletemtől. Ez vagyok én, így érzem jól magam. Megszállott vagyok! (nevet)

 

Nemrég jelent meg a legújabb könyved. Vannak már új tervek a következő könyvvel kapcsolatban?

 

Tervekből szerencsére sosincs hiány, időből azonban annál inkább. Az Aktus című, friss regényem másfél évig készült, igaz 890 oldalra rúg, de az olvasóimnak sem jó, ha ennyi időt kell várni két könyv között. Idei, önmagamnak állított kihívásom a gyorsabb, vagyis inkább beosztottabb munkavégzés. (nevet) Készül a következő regényem, azt, hogy miről szól, egyelőre megtartanám magamnak. Nagyon sok változás, új benyomás ér ebben az évben, korszakokat zárok le, ezeknek pedig egyik alapköve az új regény.

Fotó: Éder Krisztián

 

Van valamilyen bevált praktikád, amivel motiválni tudod magad, ha éppen nem megy a munka?

 

A munka legfeljebb akkor nem megy, ha fáradt, vagy lusta az ember. A ihlethiányt például egy hatalmas kifogásnak tartom. Ha úgy érzem, megrekedtem, felcsapom a jegyzetfüzetem, és írogatni kezdem az eszembe jutó mondatokat, gondolatok, illetve ötleteket. És láss csodát, a jegyzetelés kisegíti a megrekedt fantáziám. Szóval a legfontosabb, hogy az ember bármilyen hangulatban is van éppen, üljön le a fenekére, és írjon. Én legalábbis így gondolom.

 

Milyen könyveket olvasol szabadidődben?

 

Leginkább szórakoztató irodalmat, azon belül azonban szerteágazó az ízlésem. Nem zsánerre, sokkal inkább a fülszövegben ígért történetre koncentrálok. Ha a néhány mondatból megtetszik egy sztori, legyen bármilyen műfajú, szívesen olvasom.

 

Mennyire követed a könyveidről alkotott kritikákat?

 

Aktívan figyelem az olvasói véleményeket, remek visszacsatolások, rendkívül sokat lehet tanulni a különböző meglátásokból, kommentekből. Nem azt mondom, hogy minden kritikára adni kell - hiszen a legtöbb csak kritizál -, hanem azt, hogy a negatívnak ható észrevételekből is bőven leszűrhetőek előremutató gondolatok. Itt persze nem a "nem tetszett", vagy a "nem ilyenre számítottam" típusú értékelésekre gondolok, hanem a kifejtős, konkrét példákra. Nincs problémám tehát a negatívabb véleményekkel, de szeretném tudni az okokat, hogy folyamatosan fejlődhessek, valamint csiszolhassam magam.

 

Szabadidődben milyen tevékenységet folytatsz szívesen?

 

Nem igénylek klasszikus szabadidőt, mert haszontalannak érzem magam közben. (nevet) Viccet félretéve az Aktus írása rengeteg időmet felzabálta, megfogadtam, ha törik, ha szakad, a jövőben több energiát fordítok a barátaimra. Moziba járunk, néha szórakozóhelyen kötünk ki, valamint edzünk. Az edzés például kikapcsolja az agyam, arra a másfél-két órára elfelejtem a munkám kreatív, történetalkotós részét.

 

Milyen célcsoportnak szánod a könyveidet?

 

Mindenkinek. (nevet) A legaktívabb közönségréteg természetesen a fiatal felnőtt nőké, de igyekszem egyre szélesebb körnek írni, a visszajelzések alapján sok anya-lánya páros olvassa a történeteimet. Egyébként nem ritkán kapok nagymamáktól visszajelzéseket, sőt, egyre több férfi is olvas. Értetlenül állok, amikor valaki "letinizi" az olvasóimat, hiszen elvétve találni közöttük tinédzsereket. Az olvasóim között családanyák, kismamák, nagyszülők, orvosok, tanárok és egyetemi hallgatók egyaránt megtalálhatóak. Rendkívül hálás vagyok, hogy vannak nekem!

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.