Hirdetés

Főoldal » Kultúra » A pünkösdi hagyományokról röviden

A pünkösdi hagyományokról röviden

2015. Május 23. 09:46

A pünkösd az egyház számára az öröm ünnepét jelenti, így sok vigadozó népszokás kapcsolódik hozzá. Ezek a szokások már kihalóban vannak sajnos a húsvéthoz képest. Elevenítsük fel egy kicsit mi is fűződik hozzá!

Fotó: Flickr / Creative Commons / 

A pünkösd, húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli. Az országos ünnepség keretén belül számos rendezvényt tartanak meg. Nevét a pentekotész szóból kapta, ami ötvenet jelent, mivel húsvét utáni ötvenedik napról van szó.

A magyar pünkösdi szokások elsősorban a kereszténységhez kapcsolódnak, de egyes elemei pogány származásúak. A pünkösdi király címet az ekkor megrendezett ügyességi verseny nyertese érdemelte ki. A cím birtokosát egy évig minden lakodalomba meghívták, ingyen ihatott a község számlájára. Innen ered a mondásunk is: "Rövid, mint a pünkösdi királyság."

Az ünnephez szorosan kapcsolódnak a virágok. Néhány háznál már kora hajnalban virágokat tűznek a kerítés lécei közé, hogy ne csapjon bele a villám a házba. Az udvarlás és a párválasztás is a szokások részét képezi. A legényeknek a kiválasztott lány ablakába kellett csempészniük egy pünkösdi rózsát, és ha a lány viszonozta a fiú közeledését, akkor fonniuk kellett egy koszorút, amit később adtak át neki. Este megtartották a pünkösdi bálokat, ahol szintén lehetett ismerkedni és mulatozni.

Néhány térségben ilyenkor döntötték ki a májusfát, de akadtak olyanok is, ahol ekkor állították. A község által állított fa kidöntését ünnepség, és mulatság kísérte.

Régebben a nyári munkák előtt tartottak egy utolsó ünnepséget, hogy köszönthessék az új életet, és a bő termésben reménykedtek. A májusi eső aranyat ér, viszont a pünkösdi ritkán hoz jót, tartja a mondás.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.