Hirdetés

Főoldal » Kultúra » A "Sárkány" élete röviden

A "Sárkány" élete röviden

2015. Június 25. 09:52

Tagadhatatlanul Bruce Lee az egyik olyan harcművész, aki a mai napig tapasztalható hatással volt a popkultúrára. A Time magazin a 20. század legfontosabb személyei közé sorolja. Saját csillaga van a hollywoodi hírességek sugárútján, és Hongkongban is, ott még szobrot is emeltek neki.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Ian Muttoo

Hongkongi származású szülők gyermekeként született az USA-ban, de Hongkongban nevelkedett. Tizenhárom éves korában lett Yip Man Wing Chun-mester tanítványa, de más sportokat is kipróbált, bokszolt és vívott. Gyerekkorában gyakran keveredett bajba, a verekedések rendszeresek voltak az életében. A mestere tanította meg a víznek a kungfu-ra alkalmazott metaforájára, mely később központi eleme volt a saját filozófiai felfogásának.

18 évesen került vissza a Egyesült Államokba, amikor filozófiát tanult. Egyetemi tanulmányai alatt táncot oktatott, majd harcművészetet is tanított. 1973-ban hunyt el váratlanul korán, a boncolás szerint allergiás volt egy korábban bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére.

Bruce Lee rövid munkásságával, is hatalmas mértékben inspirálta a rendezőket, és színészeket. Amerikában megismerkedett Ed Parkerrel, aki meghívta őt a Long Beach International Karate Championships elnevezésű harcművészeti bajnokságra, ahol bemutatta a híres 1 inches ütését. A bemutatót több hollywoodi producer is látta, később ismeretséget kötött velük, innen egyenes út vezetett az ismertséghez. Forgatás közben többször meg kellett kérni, hogy lassítsa le a mozdulatait, mert a kamera nem tudta követni. Több elutasítást is kapott a filmstúdiókban. Nem szívesen alkalmaztak volna ázsiai színészt főszerepben, a II. világháborús szerepvállalás miatt.

Forrás: MAX ASSOCIATES

Lee megszállott testépítő volt. Gyakran még tévénézés közben is edzett. Karjára és a lábára is súlyokat kötött és úgy futott. Három és kétujjas fekvőtámaszokat is csinált. Sok testépítő nyilatkozott, hogy őket is inspirálta a kitartása, és az edzésmódszerei. Halála kapcsán a mai napig több teória is napvilágot látott.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.