Hirdetés

Főoldal » Kultúra » A siker útján – Czakó Balázst kérdeztem

A siker útján – Czakó Balázst kérdeztem

2015. Február 17. 15:20

Czakó Balázzsal immáron második alkalommal beszélgettem. Az első interjúmat annak ürügyén készítettem vele, hogy a National Geographic Magazin 2014-es júliusi számába került be egy képe. No, nem azért gondoltam rá újfent, mert kifogytam az interjú ötletekből, hanem mert érdekelt mi történt vele bő fél év alatt.

Fotó: Czakó Balázs

Az első interjú óta elért már az országos hírnév?

 

Még kerget, de szerencsére egyre többen ismerik már itthon - és külföldön is - a képeimet. Tavaly, Karácsony előtt érkezett egy igen megtisztelő felkérés a Nagykutasi könyvtártól. Minden évben felállítanak egy karácsonyfát, ahová ismert művészektől kérnek karácsonyi üdvözlőlapot, rövid üzenetekkel. Büszkeséggel tölt el, hogy olyan művészek mellett gondoltak rám, mint Gálvölgyi János, Kamarás Iván, Koltai Róbert vagy éppen Rubold Ödön, aki szintén tolnai származású. Továbbá volt egy kiállításom Budapesten a Wekerlei Kultúrházban, „Csillagles“ címmel. 10-12 nagy méretű csillagfotóm került fel a falra vásznon, illetve plasztik lapon. Sajnos a megnyitón nem tudtam ott lenni, munka miatt...

 

Megfogadtál valamit Újévkor?

 

Igen. Még ennél is többet szeretnék foglalkozni a fotózással!

 

Pár napja olvastam, igazán sikeresen indult az Újév. Milyen eredményeket értél el?

 

Először a facebook oldalam érte el a 10.000 követőt, és rögtön aznap este kikerült a Lángtenger című fotóm a National Geographic nemzetközi oldalára. A képet nagyjából 8-10 millióan látták, és azóta elég sok megkeresés is érkezett. Aztán pár nap múlva a Landscape Photography Magazine beválogatta a SKYFALL | Égszakadás című képemet a hónap 10 legjobb fotója közé. Ezek mellett egyre többen keresnek meg a vásznakkal, plasztik lapokkal, rollup filmekkel és fotópapír nyomatokkal kapcsolatban. Február elején elkelt az első dedikált PVC-m is: kifejezetten kérték, hogy a 150x100cm-es plasztik lapon szerepeljen az aláírásom is. (mosolyog) 

Fotó: Czakó Balázs / Lángtenger /

Az első beszélgetésünk óta melyik képeidre vagy a legbüszkébb?

 

Egyértelműen a Sea of Flames | Lángtenger című kép a legkedvesebb számomra. Mielőtt kikerült volna a fent említett oldalra, kaptam egy e-mail-t, amit akkor nem tudtam hova tenni. Az állt benne, hogy az egyik szerkesztőjük „felfigyelt“ a képre, amit a „First light“ kategóriában indítottam el.

 

Tudsz ennek a keletkezéséről mesélni egy kicsit?

 

A Lángtenger sztorija elég érdekes: 3 műszakban dolgozom a Paksi Atomerőműben, pont pihenőnapos voltam, amikor csörgött a telefonom. A barátnőm hívott reggel 7-kor, hogy szépek a fények (lehet, hogy őt is megfertőztem?), és mindenképp menjek ki fotózni. Az autóm szokás szerint szervízben volt, így a húgomtól kölcsönkért gépjárművel kellett elindulnom (ezúton is köszi Hugi!! Ha lehet, innentől ne olvasd tovább...). Előző nap elég sokat esett, sikerült teljesen „elásnom“ magam és az autót a sárban. Mérgemben ott is hagytam a kocsit a fotózás helyszínén és csak délután mentünk vissza érte kihúzni a pajtásaimmal. (mosolyog)

Fotó: Czakó Balázs

Milyen konkrét terveid vannak erre az évre?

 

Az első és legfontosabb: szeretném létrehozni a saját webshopomat a czakobalazs.com-on. Így sokkal könnyebben rendelhetnek majd tőlem képeket. Jó lenne ha még többen megismernék a képeimet, amik eddig szinte csak a Facebook-on terjedtek. Sajnos amióta az említett oldalt tőzsdére vitték, ez egyre nehezebb, ezért folyamatosan kutatok egyéb lehetőségek után is. Egy másik nagy cél egy kiállítás lenne itthon, Tolnán, ami aztán járhatná az országot, minden hónapban más városban kerülnének bemutatásra a képek. De ez még a jövő zenéje... (mosolyog)

Fotó: Czakó Balázs / Skyfall /

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.