Hirdetés

Főoldal » Kultúra » "A világirodalom mesterei a legjobb tanárok" - interjú Lőrincz L. Lászlóval

"A világirodalom mesterei a legjobb tanárok" - interjú Lőrincz L. Lászlóval

2015. Február 20. 14:03

Lőrincz L. László az ország egyik legsikeresebb szerzője, évente általában két könyvet ír. Regényeit átlagban 80 ezren vásárolják meg a boltokban. A több évtizeden át tartó sikeréről kérdeztem.

Fotó: Lőrincz L. László

Hogyan ismerkedett meg az írás mesterségével?

 

Úgy ismerkedtem meg az írással, hogy sokat olvastam. Büntetlenül nem lehet sokat olvasni, előbb-utóbb kedvet kap tőle az ember az írásra. Aztán majd kiderül, hogy lesz-e belőle valami. Mindenesetre a világirodalom mesterei a legjobb tanárok. Tőlük kell tanulni. De ez csak akkor ér valamit, ha van hozzá tehetség. Anélkül nem megy.

 

Hogyan döntött a krimi műfaj mellett?

 

Magam is szerettem ilyeneket olvasni, bár nem szeretem a krimi szót, sokféle tematika rejtőzik benne. Én például kalandregényeket írok.

 

A könyvei változatos helyszíneken játszódnak. Ilyenkor elmegy a helyszínre és onnan merít ötletet?

 

Mivel keletkutató a szakmám, már egyetemista koromtól kezdve sokat utaztam. Az az elvem, hogy csak olyan helyekről írok, ahol már magam is megfordultam. Évente átlagban egyszer elutazom valahova a világ végére, és ha minden jól megy az lesz a legközelebbi könyvem helyszíne. Van ahova nem kell elmennem, hiszen sok időt töltöttem ott és van anyagom vele kapcsolatban bőven. Pl. Mongólia, a Burját Köztársaság, India, Kína stb.

 

Nem gondolkodott még el, hogy milyen lenne valamelyik könyve megfilmesítve? Kit tudna elképzelni Leslie L. Lawrence személyében?

 

Gondolkodtam, de ez önmagában mit sem ér. A filmeseknek kellene ráharapni valamelyik könyvemre, de sajnos eddig még nem haraptak rá. Hátha még megtörténik. Próbálkozás már volt, de aztán ezért-azért mégsem jött össze.

 

Esetleg egy sorozatot el tudna elképzelni?

 

Sorozatot is el tudnék képzelni, de ha nincs érdeklődés én hiába képzelődöm. Pedig nem is lenne rossz mondjuk George Clooney-val a főszerepben.

Fotó: Lőrincz L. László

Nem fárasztó évi egy regénnyel elkészülni?

 

Bizonyára az. Csakhogy én kettőt írok. Így már nem annyira az. Különben is megszoktam.

 

Regényei három név alatt jelentek meg. Mi miatt tarotta ezt fontosnak?

 

Azt szerettem volna, hogy már a név is jelezze, milyen típusú könyvet tart a kezében az olvasó (mielőtt megvette volna). Aki sokféle könyvet ír (kalandregény, sci-fi, mesék) annak jó, ha valamilyen módon elkülöníti egymástól a különböző tematikákat, mert nem mindegyiket szereti mindenki.

 

Amikor végez egy regénnyel, már egyből megvan a következőnek az ötlete?

 

Igen. Sok ötletem van, ezek harcolnak egymással, s többnyire csak egy nappal a könyv írásának megkezdése előtt derül ki, hogy melyik lesz a nyerő.

 

Hogyan szokott kikapcsolódni?

 

Olvasok, meccseket nézek a televízióban, ha lehet elutazom valahova. Imádok a tengerben búvárkodni. De csak ott, ahol nincsenek cápák.

Fotó: Lőrincz L. László

Kiket tart példaképének?

 

Messit. Na és Neymart is.

 

Ha valaki még nem olvasott egy könyvet sem Öntől, akkor melyiket ajánlaná kezdetnek?

 

Mondjuk A Gonosz és a Fekete Hercegnő címűt.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.