Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Akinek a nevét ismerik a Louvre-ban - interjú Albert László festőművésszel

Akinek a nevét ismerik a Louvre-ban - interjú Albert László festőművésszel

2015. Április 25. 10:29

A világsiker ajtaján kopogtat a kaposvári születésű magyar festőművész. Rippl-Rónai nyomdokában halad az ismertség felé, Kaposvár városa ehhez jó kezdő lökést tud adni a művésznek. Autodidakta módon jutott el oda, hogy a világ számos országába hívják meg.

Fotó: Albert László

Kezdésnek bemutatkozna pár mondattal az olvasóknak?

 

Albert László Kaposvári születésű festőművész, a Museum of the Americas jegyzett alkotója vagyok. Többnyire Kaposváron élek, alkotok, de festményeim miatt is sokat utazom a világ számos művészeti fesztiváljára.

 

Gondolom nem sokan mondhatják el magukról Magyarországon, hogy a párizsi Louvre-ban állíthatja ki a festményeit. Mesélne egy picit erről?

 

2014 októberében volt lehetőségem, hogy szerepelhessek hat darab festményemmel a párizsi Louvre kortárs termében a világ legjobbjai közt. 650 résztvevős versenyen kellett megfelelnem, szakavatott emberek előtt. Egy festő életében ez egy nagyon nagy esemény, mondhatni a legnagyobb elismerés, amit egy festő átélhet. Több Nemzetközi expón art fairen szerepeltem, és ennek is köszönhettem a meghívást.

Fotó: Albert László

Mikor döntöttel el, hogy festő lesz?

 

Óvodás koromban döntöttem el, hogy huszár leszek vagy festő. Az életkörülményeim úgy hozták, hogy több évet kihagytam, de ecsetet ragadtam és egy önképzést választottam.

 

Hogyan fejlesztette a képességeit?

 

Elkezdtem tanulmányozni kedvenc művészeim életpályáját, Rippl-Rónai életét, Picassót, Dalit, Monet, az impresszionista festők szinte mindegyikét. Arra jutottam, hogy a belterjességtől nem mentes művészvilágot, kihagyom. Ezek után Franciaországba utaztam és elvállaltam minden munkát, hogy tanulhassak. Dolgoztam építkezéseken, esténként anatómiát, és a francia nyelvet tanultam.

Fotó: Albert László

Milyen technikával készülnek a képei?

 

Kollegáim, francia barátaim segítettek és eljuthattam Cannesba, St.Tropezbe ahol utcán festettek profi festők és megfigyelhettem, kipróbálhattam technikájukat. Egy ételkészítéshez hasonlítanám technikámat, amibe a kedvenc fűszereim rakom: például a Rippl portréba – erős színeket elnyújtott kezeket, vonalakat, lendületeket használok. Célom, hogy a festmény ne csak egy bútordarab legyen, hanem mozgáshatású legyen. Az élethű dolgokat meseszerű dolgokkal keverem, színeimet sokszor hangulatom határozza meg.

 

Kit tart mesterének, akitől sokat tanult?

 

Autodidakta festő vagyok Rippl Rónait, Halvax Gyulát, Picassót emelném ki mestereimnek, erkölcsi és irodalmi feltöltődésemet a Bibliából merítem, ezért is szeretek Bibliai képeket készíteni, Jézus nagyon nagy példaképem, 2015-ben is aktuális tanításai vannak az emberiségre.

Fotó: Albert László

Melyik elismerésére a legbüszkébb?

 

Nehéz lenne kiemelnem úgynevezett legnagyobb elismerést, de második alkalommal képviselhetem júniusban Hazámat a párizsi Louvre-ban, aminek nagyon örülök. Emellett nagy büszkeséggel tölt el, hogy 2012-ben a Magyar Nemzeti Galériában is kiállították festményemet.

 

Jelenleg dolgozik valamin?

 

Jelenleg a kaposvári Rippl fesztiválra készülök, és Párizsra, ebben sokan segítenek, például Szabó Győző színművész is, akit egy portrén örökítek meg.

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.