Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Az egyik legnagyobb sikert elért mese, az Oroszlánkirály

Az egyik legnagyobb sikert elért mese, az Oroszlánkirály

2015. Július 01. 11:08

Amikor 1994-ben bekerült a mozikba, a gyerekeken kívül a szülőket is megríkatta az oroszlánok megható története. Két darab Oscar-díjat és három Golden Globe-díjat nyert az alkotás. Az Oscart Hans Zimmer zsebelhette be a zenéért, a másikat pedig a film egyik betétdala.

Fotó: www.motivalodok.hu 

Amikor Irene Mecchi forgatókönyvírót felkérték, azt mondták neki, hogy a sztorija legyen egy afrikai Bambi, Hamlettel keverve. Azt kell mondanom, hogy nagyon eltalálta az arányokat. Az Oroszlánkirály eredeti címe a Dzsungel királya lett volna, de a rendezők rájöttek, hogy az oroszlánoknak nem sok közük van a dzsungelhez.

Ez a mese volt a Disney első sajátkészítésű meséje, amit egyetlen elemében sem másoltak korábbi alkotásokról. Bár ezen is vitatkoztak páran, hiszen a Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozat, már az 1960-as években elkészült.

A történet egy képzeletbeli afrikai tájon játszódik, ahol Mufasa, királyként uralkodik a többi állat felett. A mese elején Rafiki, a mandrill sámán bemutatja Simbát, Mufasa fiát. Így Zordon, Mufasa fívére elvesztette a trónralépés esélyét. Itt jön a cselszövés a történetben, Zordon mindenáron el akarja érni, hogy ő lehessen a király, és ezt csak egyetlen módon érheti el. Zordon megöli Mufasát és Szimbát elüldözi messzire, elhiteti vele, hogy ő tehet apja haláláról.

A távoli sivatagban két jó barát, Timon, a szurikáta és Pumbaa, a varacskos disznó rátalál az eszméletlen Szimbára, akit kimentik a keselyűk gyűrűjéből, és megegyeztek, hogy a „Hakuna Matata” törvényei szerint nevelik fel a kölyköt a dzsungelben. Ez a mottó mostanra egyetemessé vált, és sok pólón, képen visszaköszön az idézet.

Forrás: DisneyMusicVEVO

A trónörökös Nalával, Timonnal és Pumbaával együtt visszatér, majd a trónszirten szembeszáll nagybátyjával, és Mufasa halálának igaz történetére is fény derül. A végén Simba győzedelmeskedik, és zárójelenetében Rafiki a magasba emeli Simba es Nala újszülött kölykét, így nem szakad meg az élet körforgása.

Ez a történet több, mint egy egyszerű mese. Azért gondolom ezt, mert olyan rétegei vannak, amit csak később értünk meg. Ez az igazi alkotások egyik ismérve.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.