Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Az ókori Egyiptom két elveszett városa tárul fel a British Museum új tárlatán

Az ókori Egyiptom két elveszett városa tárul fel a British Museum új tárlatán

2016. Április 21. 20:28
Az ókori Egyiptom két elveszett városa tárul fel a British Museum új tárlatán - Kép 1.

Több mint ezer éven át hevert a tenger mélyén az ókori Egyiptom két elveszett városa, amelyek kincseit az elmúlt másfél évtizedben hozták a felszínre. 

Fotó: Flickr / Dennis Jarvis / Illusztráció

A kolosszális szobrokat és a precízen megmunkált aranyékszereket a londoni British Museum májusban nyíló nagyszabású tárlatán nézhetik meg az érdeklődők.

Thonisz-Hérakleion volt az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb nemzetközi kereskedelmi központja, és akárcsak a szomszédos Kanopuszba, oda is a világ minden tájáról sereglettek zarándokok, hogy Egyiptom isteneihez imádkozhassanak.

Az egykor az Aboukir-öbölben elterülő két város természeti katasztrófák következtében süllyedt a Földközi-tenger fenekére a 8. században.

A területet 2000-ben fedezte fel Franck Goddio régész és csapata, akik a legújabb technológiákat használva emelték ki az elsüllyedt városok kincseinek egy részét az elmúlt években - olvasható a British Museum honlapján.

A felszínre hozott tárgyak között monumentális szobrok, precízen megmunkált aranyékszerek, Ozirisz kultuszához kötődő rituális tárgyak, a korabeli politikai életről, a népszerű hiedelmekről, a mítoszokról, a népességmozgásokról, az istenekről és az uralkodókról mesélő leletek sorakoznak.

A május 19-én nyíló tárlat lenyűgöző bepillantást nyújt az ókor két jelentős civilizációja, Egyiptom és Görögország kapcsolatába. A British Museum jóvoltából a tenger mélyéről felszínre hozott kincsek mellett a legfőbb egyiptomi múzeumoktól kölcsön kapott lenyűgöző tárgyak is bemutatkoznak Nagy-Britanniában.

Az érdeklődők november 27-ig kereshetik fel a Sunken cities - Egypt's lost worlds (Elsüllyedt városok - Egyiptom elveszett világai) című tárlatot.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.