Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Beninát kérdeztük új könyvéről

Beninát kérdeztük új könyvéről

2015. Január 23. 15:30

Az írónővel beszélgettünk hamarosan megjelenő könyvéről, annak munkálatairól, az inspirációról. Benina nem csak az írói pályán alkot, hanem amellett maga illusztrálja saját és mások könyveit. Sokszínű személyiség, amely könyveiben is remekül látszik, hiszen számtalan olvasói vélemény mutat rá történetei szépségére, egyedülálló írásmódjára.

Forrás: Benina

 

 Mióta foglalkozol írással?

 

Már a szakközépiskolában is az irományaimmal zaklattam az embereket, azonban nem találtam pozitív visszhangra, így hosszú időre bezártam a fantáziámat a fiókba. Később immár családanyaként tértem vissza az íráshoz. Az első történet, amibe belefogtam, a Megsebzett szabadság első verziója volt, utána sorakoztak a fan fictionok, végül pedig a Bíborhajú sorozat.

 

Mi motivált abban, hogy író legyél? Esetleg egy példakép miatt?

 

Ez egy olyan dolog, amiről mindig is álmodozol, hogy „de jó lenne“, azonban sosem hiszed igazán, hogy sikerülhet. Mindig is szerettem volna nyomtatásban, egy nagy kiadónál látni az írásomat, mégis meglepett, amikor végül sikerült. Példaképem persze van, nem is egy, de ők inkább azután lettek előttem naggyá, miután hivatásszerűen is elkezdtem az írással foglalkozni. Csak amikor komolyan csinálsz valamit, akkor döbbensz rá igazán, hogy mekkora munka van néhány oldalban.

Forrás: Benina

 

Hogyan tudsz átlendülni az alkotói válságokon?

 

A külső tényezőktől, és az adott hangulatomtól függ. Ha pozitívan látom a világot, akkor elég mindennap a gép elé ülnöm, és „kényszeríteni“ magam, hogy írjak néhány sort. A többi már úgyis jön magától. Viszont a rosszabb pillanatokban félreteszem az írást, és inkább rajzolok, olvasok, újraolvasok, megnézem a kedvenc filmeket, körülnézek a világban körülöttem, inspirálódok. Amikor elegendő élmény összegyűlik bennem, akkor merészelek újra gép elé ülni.

 

Hogyan tudod összeegyeztetni az anyai feladatokat az írói feladatokkal?

 

Mindig zavarba hoz ez a kérdés. Végül is egy tanárnőhöz vagy doktornőhöz sem megy oda a riporter ugyanezzel a kérdéssel. Úgy hiszem, teljesen mindegy, mit dolgozik az ember, mivel foglalkozik, mennyit keres, mindig a gyerekei az elsők a számára. Anno ápolónőként dolgoztam egy fővárosi kórház központi intenzív osztályán, és akkor még függetlenként sokat éjszakáztam. Mostanság napközben a gyerkőcök és a háztartás között ingázok, éjjel pedig írok, vagy rajzolok kifulladásig. Csak remélni tudom, hogy jól csinálom.

 

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik kezdőként az írói pálya mellett szeretnének dönteni?

 

Legyenek kitartóak, hogy végig tudják csinálni egy könyv megírását, újraolvasását, szerkesztését, és a többit, ami ezzel jár. Bírjanak megfelelő mennyiségű szakmai alázattal azokkal szemben, akik náluk többet tudnak az írásról. Soha nem esik jól a bírálat, de a jó kritikából nagyon sokat lehet tanulni. Elegendő magabiztossággal rendelkezzenek, hogy ki tudjanak állni a karaktereikért, a történetükért, a világukért, amely megszületett a fantáziájukban. És ami a legfontosabb: írjanak és olvassanak mindig.

Forrás: Benina

 

A rajzolást hobbiként űzöd, vagy komolyabb célt is el szeretnél vele érni?

 

A rajzolás mindaddig hobbi volt, míg Katona Ildi azt nem mondta, hogy tegyük be a rajzaimat a könyveimbe. Aztán másokéba... Azóta folyamatosan igyekszem fejleszteni magam, hogy minél inkább minőségi munkát adjak ki a kezemből. Van egy terület, amely felé még csak tapogatózom, de ez egyelőre még nagyon bizonytalan lábakon topog.

 

Jelenleg is dolgozol valamilyen új könyvön?

 

Mindig valami újon dolgozom. Jelenleg szerkesztés alatt áll a Tükör című regényem, és készül a Bíborhajú ötödik része, Gideon végzete címmel. Valamint egy mesekönyvet írok, aminek még nem ismerem a jövőjét. A többi készülő írásomról nem is mesélek, szeretném meglepni az olvasókat, amikor eljön az ideje. (mosolyog)

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.