Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Benne vagyunk abban a 2%-ban?

Benne vagyunk abban a 2%-ban?

2015. Május 31. 10:59

Erre a kérdésre is választ kaphatunk Nagy Lantos Balázzsal, a Mensa Hungaria elnökével készített interjúmból. A mensa.hu oldalán elérhető IQ teszttel gyorsan megállapíthatjuk, hogy csatlakozhatunk-e a kevés kiválasztotthoz, akik teljesíteni tudták jó eredménnyel a kihívást. Akit befogadnak, ők egy összetartó csapat tagjai lehetnek a későbbiekben. Egy próbát mindenkinek megér.

Fotó: Nagy Lantos Balázs 

Bemutatkoznál pár mondatban, hogy mit érdemes tudni a Mensa-ról?

 

A Mensa egy nemzetközi egyesület, ami 1946-ban alakult Angliában. Célja, hogy világszerte összefogja a kiemelkedő intelligenciájú embereket. Jelenleg mintegy 150 ezer tagja van világszerte, ebből 1700-an Magyarországon.

 

Mit kell teljesítenie az érdeklődőnek, hogy beválasszátok?

 

Ellenőrzött IQ-teszten magasabb eredményt kell elérnie, mint amire az emberek 98 %-a képes. Az általunk szervezett felvételi tesztre a mensa.hu oldalon lehet jelentkezni.

  

Milyen előnyökkel jár a tagság? Ha titkokról van szó, engem megvettetek.

 

A tagok számára a legfőbb előny, hogy részei lehetnek egy egyedülálló kapcsolati hálónak, amit a magas intelligenciájú emberek ilyen tömege jelent. Ennek rengeteg formája van, a közös programok adta személyes ismeretségtől a levelező listákon át a facebook-csoportig. Ebben a közegben nincsenek megválaszolhatatlan kérdések, a sokféle területről érkező, garantáltan magas problémamegoldó képességű tag között mindig vannak olyanok, akik már elgondolkodtak az adott témáról, és szívesen megosztják az összegyűjtött szakértelmüket. De sokan tovább is lépnek ennél a szintnél, mert – bár az IQ csak egy a fontos tulajdonságok közül – de ha ezzel a szemponttal már nem kell foglalkozni, akkor nyugodtan koncentrálhatunk a többire, ami számunkra fontos pl. egy munkatárs kiválasztásánál, vagy akár baráti, sőt, párkapcsolatok kialakításánál. A programokat is könnyebb a hasonló intelligenciájú résztvevők kedvére alakítani, az ösztönző szellemi közeg pedig minden tag (és rajtuk keresztül az egész társadalom) épülését szolgálja. És persze közben a Mensa egy nagyon hatékony társkereső intézmény funkcióját is betölti. (nevet)

Fotó: Nagy Lantos Balázs 

Miben más az oldalon található IQ teszt a többihez képest?

 

A mensa.hu oldalon lévő próbatesztünk adaptív, aminek az a lényege, hogy az első kérdést véletlenszerűen adja, a továbbiakat pedig a válaszok alapján becsült képességszinthez igazítja. Így egy átlagos IQ-teszthez képest széles tartományban tud rövidebb idő alatt nagyobb pontosságot elérni, mert mindazt tudja, amit egy hagyományos IQ-teszt csak akkor tudna, ha a kérdésbankban szereplő valamennyi kérdést feltenné, ami viszont annyi időt igényelne, hogy ott már a kitöltő koncentrációjának csökkenése torzítaná az eredményt. A legjobb dolog viszont mindennek a mellékterméke: az adaptív teszt mindenkinek más, ezért nincs betanulható megoldókulcsa, ennek köszönhetően nem veszíti el az értékét attól, hogy felkerül az internetre. Ennek köszönhető, hogy az ingyenes, mindenki számára elérhető IQ-tesztek közül ez az egyetlen igazán komolyan vehető.

 

Lehet fejleszteni az IQ-t? Hiszen nem lexikális tudásra épül a teszt.

 

Felnőtt korban már nem nagyon, bár időnként felbukkannak új módszerek, amelyekről azt állítják az érdekeltek, hogy az övék képes ilyesmire. A kisgyermekekért tudnak legtöbbet tenni a szülők, de azután, hogy 17 éves kor környékén a mentális képességek elérik a maximumot, már csak az a reális cél, hogy a szellemi képességeink leépülését lassítsuk. Ennek legjobb eszköze éppen egy olyan ösztönző szellemi közeg, amit a Mensa biztosít a tagjainak.

 

Mi alapján határozzák meg az IQ-t? Milyen skálán mozog? Mi számít jónak?

 

Az IQ mindig az azonos korcsoporton belüli sorrendet adja meg egy adott képesség tekintetében. Ha nem mondják külön, hogy mondjuk matematikai vagy verbális IQ-t mér az adott teszt, akkor leggyakrabban a fluid intelligenciáról van szó, ami azt a képességet mutatja, hogy mit kezdünk egy olyan helyzetben, amivel még nem találkoztunk. Az IQ értékét többféle skálán is meg lehet adni, ezért a pszichológusok legjobban az egyértelmű centilist szeretik használni, ami azt mondja meg, hogy az emberiség hány százaléka képes az adott eredmény elérésére. De a legelterjedtebb az ún. 15-ös szórású IQ skála, amelynél a 100 az átlag (tehát akinek háromjegyű az IQ-ja, az már elégedetten szokta megállapítani, hogy az emberiség okosabb feléhez tartozik), és a Mensa felvételi határát a 130 jelenti.

Fotó: Nagy Lantos Balázs 

Hogyan szokott zajlani egy összejövetel? Kvízkérdéseket tesztek fel egymásnak?

 

Manapság már a magyar Mensában is pezsgő, sokszínű társasági élet zajlik, csaknem minden napra jut valami kisebb-nagyobb program valahol az országban, így természetesen mindenki kiválasztja, hogy ezek közül melyik felel meg legjobban az érdeklődésének. Ezek között persze vannak olyanok is, amik a közös játékra épülnek, de népszerűek a meghívott híres emberekkel való beszélgetések, vagy a különleges helyek meglátogatása is. De a tagok teljesen hétköznapi dolgokat is szeretnek ebben a nem hétköznapi társaságban csinálni, a sporttól a nyaraláson át a kulináris élvezetekig.

 

Az ország lakosságához viszonyítva mennyi tagotok van? Milyen az arány a többi országhoz képest?

 

A taglétszám/lakosság arányunk nemzetközi szinten is jónak számít, de nem éri el azt, ami például az USA-ra, a skandináv országokra vagy az egyesületet alapító Angliára jellemző. Ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy az adott országban hány magas intelligenciájú ember él, inkább a klubhoz való csatlakozási kedvet jelzi, ami meg attól is függ, hogy az adott ország mennyire tekinti fontos értéknek az IQ-t. Ebből a szempontból úgy tűnik, nálunk az utóbbi időben sokat nőtt az intelligencia megbecsülése, mert a korábban 10 éve stagnáló tagság az utóbbi 3 évben duplázódott meg.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.