Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Benyák Zoltánt kérdeztem az írás mesterségéről

Benyák Zoltánt kérdeztem az írás mesterségéről

2015. Április 02. 11:25

Benyák Zoltán könyvei Jonathan Cross néven jelennek meg. Benyák Zoltán a mérnöki tanulmányai befejezése után sem távolodott el az irodalomtól, folyamatosan foglalkozott vele. A Magyar Író Akadémia szemináriumát végezte el, de emellett saját kezével is formálta az írását. Elbeszélései a valóság és a misztikum határára kalauzolják el az olvasót.

Fotó: Benyák Zoltán

Minek a hatására kezdtél el írni?

 

Lehetetlen lenne egy szerzőt kiemelni. Minden életkorban másokat kedveltem. Kinget, Lovecraftot, Cormack McCarthyt, Dan Simmonst, Palahniukot. Talán csak a hihetetlen fantázia közös bennük. Ez olyan dolog, amiből nem tudtam kiszeretni az évek alatt. Az embernek sok csodálatos adottsága van, a képzelet ezek közül az egyik legjobb.

 

Szerinted mi egy írónak a legértékesebb tulajdonsága?

 

Mesélőkészség. Van aki egy unalmas diagramot is úgy el tud adni, hogy leesett állal bámulunk. Ez az adottság ha megvan, akkor már nincs nagy baj. Témák jönnek mennek, hol aktuálisak, hol nem, a divat hullámzik, de ha jól van megénekelve a dolog, akkor az olvasó végigolvassa a történetet.

 

Kitől tanultál a legtöbbet az írás mesterségéről?

 

Az aranyszabály azt mondja, hogy olvasással lehet a legjobban felszedni az írás képességét. Ezt nem vitatom én sem. A másik az, hogy írni kell, hogy elkezdjünk érteni hozzá. Hosszú éveket kell körmölni (nekem legalábbis ennyit kellett), hogy ráérezzen az író arra, hogy kell ezt csinálni. Észrevenni, mikor kell egy bekezdést, fejezetet kidobni, mikor kell hozzáírni, mikor jó a történet vége, hogy tartsuk fent az érdeklődést. Ezenkívül magyar nyelven is rendelkezésre állnak már. King: Az írásról, Eco: Hat séta a fikció erdejében, de ami a legtöbbet adta, az Fritz Gesing: A kreatív írás. Ez utóbbi szinte tankönyvszerű, a mai napig rendszeresen fellapozom.

 

Az íráson kívül még mi foglalkoztat?

 

Az olvasás. (nevet) Persze vannak más dolgok is. Képregényeket gyűjtök, gyakorlom a Photoshopot, ugyanis sok könyvemnek a borítóját én terveztem. Van egy digi-táblám is, de valamiért még mindig jobban rajzolok papíron, mint számítógépen.

Fotó: Benyák Zoltán

Melyik ma élő, vagy akár elhunyt íróval beszélgetnél egy kávé mellett? (Ha nem lennének nyelvi korlátok.)

 

Ha már nem élőt is lehet választani, akkor talán Kurt Vonnegut lenne. Érdekes, de talán nem is az írásról beszélgetnék vele, hanem a világról. Nagyon szerettem őt. Nekem olyan igazi régimódi szarkasztikus bölcs volt ő.

 

Milyen könyveket szoktál olvasni szabadidődben?

 

Mindig figyelek arra, hogy valami újat engedjek be az ajtómon. Egy írót, akitől még nem olvastam. Egy régi klasszikust, valami olyan hangot, vagy formát, amit még nem olvastam. Fogalmam sincs, mi lesz a következő, a polcomról most a Mester és Margarita esett le. Szerintem előre akar tolakodni. (nevet)

 

Toll, ceruza, vagy esetleg billentyűzet párti vagy?

 

Mindegyik. Sokszor megírom papíron füzetbe az egyes fejezeteket, azután átgépelem. Ezzel már ki is javítok egy rakás hibát. Ilyenkor egyenletesebbé, homogénebbé válik a szöveg. Tudom ajánlani, ha valaki még nem próbálta. A legutóbbi könyvemnek, a Csavargók dalának néhány része kocsmában készült, miközben leírtam a látottakat, hallottakat. Egy rakás papírfecnit kellett utána összeollóznom.

 

Mire vagy a leginkább háklis írás közben?

 

Mikor a fejezeteket átvariálom a félkész könyvnél. Ezzel mindig plusz bakikat viszek be. Ráadásul tudom, hogy nem kéne, de a friss ötletnek nem tudok ellenállni. Az idő bolondjai közben ezt tudatosan így csináltam. Így a kisebb nagyobb fejezeteket külön írtam meg, és kevertem össze őket. Persze meghatározott rendszer szerint, hiszen az idő is rendszer, így oda az dukált.

 

Készülsz most valamilyen írással?

 

Természetesen. A megszokottnál is jobb szürrealista utazás lesz. Ha valaki olvasta az Ars Fatalist, akkor tudja, mire számítson. Részleteket még nem árulhatok el, mert formálódik még a sztori, de igyekszem megint olyan élményt adni, ami egyedi, és maradandó.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.