Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Eger, Európa barokk gyöngyszeme

Eger, Európa barokk gyöngyszeme

2015. Július 12. 10:20

Ezzel a névvel szokták illetni ezt a gyönyörű várost, és akad még egy másik, amit szintén gyakran szoktak használni: A Magyar Athén. Észak-Magyarország második legnagyobb városa Miskolc után. Több olyan ikonikus épület van, amit Egerhez lehet kötni, ilyen például az egri vár, vagy a minaret, de mellettük más is megérdemli, hogy megnézzük legalább egyszer az életben.

Fotó: Dohoczki Máté 

A leghíresebb történelmi esemény, ami a városhoz köthető, az az 1552-es ostroma, amikor a három részre szakadt országnak Eger egyik fontos végvára lett. Dobó István kevesebb, mint kétezeregyszáz emberrel védte a várat, köztük voltak a nők és a gyerekek is. Gárdonyi Géza regényében némi túlzással nagyjából kétszázezerre becsülte a törököket, de a későbbi történetírók nagyjából nyolcvanezerre, a jelenkor történeszei ennek a számnak a felére saccolták a török hadat. A város kilencvenegy éven át volt török fennhatóság alatt, és a Török birodalom legészakibb minaretjével büszkélkedhetett.

Egerben számos érdekes múzeum található, ami tökéletes célpont lehet kirándulóknak. Az egri várban működő Dobó István Vármúzeum, Gárdonyi Géza Emlékmúzeum, az Eszterházy Károly Főiskola területén találhatjuk meg a Camera obscurat. A bazilika hazánk harmadik legnagyobb egyházi épülete.

Ha ezek csak részben győzték meg az olvasókat, akkor a végső csapást az egri bor fogja beadni. Az Egri borvidék mintegy 5340 hektár ültetvénye a Bükk hegység déli részein helyezkedik el. A filoxérában teljesen kipusztult szőlők újratelepítésénél igyekeztek a gazdák eddig kevésbé ismert fajtákat alkalmazni: Leányka, Királyleányka, Hárslevelű, Olaszrizling, Muskotály, Tramini, Szürkebarát, Chardonnay.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.