Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Egy motiváló koprodukció története – interjú Debreceni Zsófival

Egy motiváló koprodukció története – interjú Debreceni Zsófival

2015. Február 01. 14:18

Egy újságíró számára kedvelt dolog, amikor olyan témát ragadhat meg, ami tartalmából adódóan a legtöbb rovatba illeszkedik. Következő interjúnk pontosan ilyen, egy a sikertörténetek közül. A Kickstarter oldalán böngésztem, vajon találok-e magyar vonatkozású, sikeres projekteket. A „Tanítvány” cím ugrott a szemem elé. Debreceni Zsófi, s pályatársai bemutatkozó videóját rejtette a a fedőnév, amiből kiderült, hogy egy készülő vizsgafilm munkálataihoz indult a projekt. Zsófival beszélgettünk egy eredményes koprodukció hátteréről.

Fotó: Thomas Olivier

Zsófi jelenleg Londonban él, ott dolgozik a filmes szakmában. A projekt a Tanítvány című vizsgafilmre gyűjtött pénzt, ami a forgatás költségeit fedezte. Külön öröm számomra, hogy a film témája kifejezetten kapcsolódik újságunk szellemiségéhez, hiszen szorosan összeegyeztethető a motivációval. A film főszereplője a zongoraművész Vera (Für Anikó színésznő alakításában), aki elvesztette hallását. Egy nap meglátogatja egy férfi, aki arra kéri, hogy tanítsa meg egy zongoradarabra. A történet erről szól, a zene köti össze a karaktereket. A film valós perspektívát prezentál, és mindez egy többek által együtt végzett eredményes forgatás során valósult meg, amit mi sem hagyhattunk figyelmen kívül. A példa is bizonyítja, hogyha valamiben munka és kitartás van, akkor annak működnie kell.

 

Bíztatok a Kickstarter sikerében, vagy csak egy lehetőségnek tartottátok, és amiatt indították el a gyűjtést? Alapjaiban, honnan jött az ötlet, hogy ott próbáljátok szerencsét?

 

Igen, nagyon bíztunk benne. Többünknek ez volt a diploma munkája, így reméltük, hogy a családunk és barátaink, akik addig is rengeteg lelki támogatást adtak a távolból, most ebbe is beszállnak velünk. Sok kicsi sokra megy alapon, a világ minden pontjáról. Ezen kívül egyszer már volt egy sikeres próbálkozásunk a Kickstarterrel egy másik munkánk kapcsán, amit még az iskola alatt csináltunk.

Fotó: Tüzes Boba

 Milyen érzés volt megélni, hogy sikerrel zárult a projekt és egyben volt az a pénz, amit a forgatás bizonyos költségeire szántatok?

 

Fantasztikus érzés volt. Jó volt látni, hogy ilyen sokan hisznek bennünk és támogatnak minket. Valóban mindannyiunk családja és barátai beszálltak, ezen kívül volt jó pár „meglepetés” támogatónk is. Az összegyűjtött pénz elég volt a Kickstarter videóban felsorolt költségek kifizetésére. A csapatban dolgozó diákok a saját költségeiket (utazás, étkezés stb.) maguk vállalták, így jöhetett létre a forgatás.

 

Hány fő vett részt a film munkálataiban? Ti hárman, a videóban szereplők voltatok a forgatás mozgatói?

 

Sok résztvevő volt, körülbelül 50 ember segített és dolgozott a filmen közvetve, és közvetlenül. Londonból heten érkeztek, a csapat nagy részét így magyarok tették ki. A családom hatalmas segítség volt a szervezésben. Nélkülük nem lett volna ilyen csodálatos élmény. Rengeteg otthoni filmes barátom is támogatott. A „Tanítvány” hármunk diplomamunkája volt: a brazil produceré, Aline Hofling-é, ő vezényelte a Kickstarter kampányt, a szingapúri operatőré, Fiona Finn T-é, és az enyém. A nemzetközi csapatban segített két volt tanárom is: a hangmérnököm, Sam Cousins, és az egyik rendező mentorom, Jonas Grimas, aki Svédországban Herskó János tanítványa volt, mielőtt Angliába költözött. A magyar stáb nagy részét az ELTE filmes tanulmányaim során ismertem meg, de voltak páran, akikkel a film előkészítése alatt vettem fel a kapcsolatot. A filmben Für Anikó, Vajdai Vilmos, és Gelencsér Gábor Pál játszottak.

 

Milyen sikerrel zárult a forgatás? Összeállt-e úgy a film, ahogy megálmodtátok az elején?

 

Sikerült leforgatni a filmet, az otthoni bemutatóját 2015 tavaszára tervezzük. A film vágója a magyar Bouandel Doraya, az utómunka egy része azonban Londonban zajlott, ugyanis a hangmérnök, és a fényelő is angolok.

Fotó: Tüzes Boba

 Vizsgafilmként készítettétek a produkciót. Segített-e a projekt a szakmai előmeneteletekben, illetve a filmes karrieretekben?

 

Igen, rengeteget tanultunk a film készítése alatt. Sok embert megismertünk és a végeredmény egy sikeres koprodukció lett. A nemzetközi csapat nagyon élvezte a magyarokkal való közreműködést és a Budapesten zajló forgatást. Alig várják, hogy visszatérhessenek.

 

A film rendezőjeként ismertünk meg téged a videóból. Maradtál ezen a vonalon a projekt után is? Pillanatnyilag is a szakmában dolgozol?

 

Igen, a „Tanítvány” rendezése óta szkriptesként (Script Supervisor, Continuity) dolgozom Londonban, de a hosszú távú terveim között szerepel a rendezés, koprodukciókban való dolgozás is.

Fotó: Tüzes Boba

 A ti sikeretek már bizonyított. Mit tanácsolnátok azoknak, akik szintén szerencsét próbálnának a Kickstarter oldalán? (projekttől függetlenül)

 

Szerintem a legfontosabb hinni a projektben. Az sem árt, ha felmérik a feltétlenül szükséges kiadások mértékét, és azt érthetően közlik. Hiszen ebből indul ki a Kickstarter: az emberek részévé válhatnak valaminek, amiben fantáziát látnak. Tagjai lehetnek egy csapatnak, ami létrehoz valamit.

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.