Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Egyetlen félbevágott hajszállal győzött a Part II – második interjú Kolláth Zsolttal

Egyetlen félbevágott hajszállal győzött a Part II – második interjú Kolláth Zsolttal

2015. December 23. 16:20

Kolláth Zsolt (író, hangmérnök) első verseskötete nagy sikert élt meg 2015-ben, jelenlegi beszélgetésünk apropója második kötetének megjelenése. Első művének egy dedikált tiszteletpéldánya most is a polcomat nyomja, címe: Partra lépek. A másodikat még csak fejben lapoztam át, képzeltem el, de ha csak fele olyan jó is lesz a Part II, mint az első volt, én már akkor is magasra emelem a kalapom. De sokak szerint még elődjénél is többet ad a mű, hiszen annak egyfajta tartalmi folytatása, az író életének egy jelentős darabja. Érett versek a szerelemről, vágyakról, ezek találkozásairól a mindennapokkal. Őszinte hittel írom, hogy Zsolti munkássága a sikertörténetek közé parkolhat, két kötettel a hátunk mögött joggal beszélhetünk munkásságról!

Fotó: NL

Közel egy éve beszélgettünk utoljára! Hogyan élted meg ezt az időszakot? Szép számmal kaptál visszajelzéseket a Partra lépek kapcsán!

 

Köszönöm szépen az ismételt felkérést a beszélgetésre!

Fantasztikus időszak volt, tele alkotással, volt olyan hét, hogy több mint nyolc napon keresztül mindössze napi 4 óra alvásnak is örültem, szó szerint beleájulva az ágyba, úgy tűnt, mintha egy pillanat telt volna el, és ébresztett újra a már délután beállított ébresztés, kezdődött egy új nap, tele alkotással, s élménnyel. Mind a zene terén, mind pedig a költészet terén.

Sajnos a párkapcsolatom – mármint a hiányzó párkapcsolatom – mindezt megsínyli, mert nincs ilyen. Számos lehetőség lett volna, de egész egyszerűen nincs tolerancia a másik féltől, hogy “megbocsássa” mindazt a pörgést, szakmai kényszert, és alázatot, amit tanúsítanom kell, hogy minden a helyére kerüljön, egészen egyszerűen vagy nem válaszolnak, vagy érezhetően füllentéssel ráznak le.

A visszajelzések zseniálisak, szeretem olvasgatni őket, épp most írta ki a "nagy kék arckönyv", hogy a kapott leveleim megválaszolásának ideje átlagosan 52 nap, de 100 százalék a megválaszolási arány! (mosolyog) Szóval érdemes nekem írni csak körülbelül 2 hónap mire mindenkinek tudok – ha mást nem is – egy mosolyjelecskét küldeni válaszul!

 

Itt a második kötet – beigazolódott első cikkünk utolsó bekezdése! Még nem volt szerencsém forgatni, de hamarosan pótolom a hiányosságot! Így téged kérdezlek – mit lehet tudni a kötetről? Egyfajta tartalmi folytatása az elsőnek?

 

Abszolút így van! Ezért is lett Part II a címe, követve elődjének címét, ami Partra lépek volt.

Mint partra lépés második epizód. (mosolyog) Azért is meséltem ezt most el, mert még olyan is akad, aki több képet is készített az első verseskötethez, visszakérdezett, hogy miért Part II, és miért ilyen elcsépelt, hogy második rész, de aztán láttam, hogy amikor egymás szemébe néztünk: “basszus” leesett, megértettem-tekintet.

Kicsit jobban összeszedtük a fejezeteket. Koncepciózusabb lett a második kötet, és ezért nagyon nagy hálával tartozom Szincsák László, és Nákovics László kollégáimnak és inkább barátaimnak, akik tördelték, alkották a formai megjelenést, küzdöttek meg „hülyébbnél hülyébb” ötleteimmel, és fordultak felém újabbnál újabb és mégis lenyűgöző javaslataikkal. Így lett a kötetben végül oldalt egy zöld csík, hiszen a kötet szélén most egy zöld csíkba borul a lap széle, illetve a versek mellett a Braille-íráshoz hasonló jelecskék állnak, elkülönítve és szinte megjelölve a versek kezdőpontjait. Ezúton is szeretném megköszönni nekik segítségüket, és lelkes önfeláldozó munkájukat! Eddig mindenkinek tetszett, aki látta és kézben fogta a kötetet, és azt mondta, méltó folytatása a sikeres első verseskötetemnek.

Fotó: Kolláth Zsolt

Már most komoly érdeklődés övezi a művet, ami kiderül közösségi oldaladból! Miért pont a Mikulás hozta?

 

Iskolakezdésre szerettük volna megjelentetni, klassz lett volna az eredeti terveknek megfelelően, ha a születésnapomon kerül a boltok polcaira a verseskötet (szeptember elseje - a riporter hozzáfűzése), de sajnos anyagi nehézségek, és egy-egy visszalépés, a be nem tartott ígéretek sokasága, majd a nyomdák túlterheltsége miatt sajnos éppenhogy elkészülhettünk december elejére…

De nagyon örültünk a kiadónál így is, hiszen Mikulás zsákjában sok minden jó volt/van, és reméljük lesz is még. Most a piros alma, mogyoró, virgács és szaloncukor mellett egy gyönyörű zöld verseskötet is érkezett! (mosolyog)

 

Minden kiadott versedben biztos voltál, vagy voltak alakítások, farigcsálások a munkálatok alatt?

 

Az első kötethez hasonlóan nagyon sok verset én választottam ugyan ki, de nagyon sok verset javasoltak, ajánlottak, illetve azt mondták: “ugyanhagydmár”. Kompromisszumkész voltam, bár többször is sajnáltam bizonyos sorokat, illetve az ellenkezőjét is éreztem: “és ezt vajon miért szeretnétek”? Laki Balázs, Debreczeni Tamás, Hirchsi Edina és Bodó Dorottya nagyon sok mindenben segítette és építette a projekt megalkotását, a verseskötet megjelenését, és így sokkal több emberhez, körülbelül másfélszer annyi, remélem irodalomra éhes emberhez juthat el a kötet mint az első alkalommal.

Nagyon fontos azt is elmondanom, hogy a farigcsálás – ahogy Zsolti Druszám fogalmaztál – az első kötet megalkotása alatt azt jelentette, hogy körülbelül 6-700 versből került ki a “győztes” 57 vers, ami a kötetben megjelent, melyek körülbelül 16-18 évnyi versalkotás eredményei. A második kötet is megközelítőleg 6-700 versből állt össz, ami 3-3,5 év alkotás gyümölcse.

Könnyebb volt most 89 verset kiválasztani, mint az első kötetnél 57-et. És elárulok egy titkot, egy olyan vers is belekerült a második kötetbe, amit az első körben nem sikerült “belepasszírozni” helyhiány miatt a lapok közé… Ez külön öröm számomra!

 Fotó: Kolláth Zsolt

Nyilván nem tennél különbséget annak tekintetében, hogy melyik kötet a kedvesebb számodra! Ezért úgy kérdezem, hogy látsz-e magadban valamiféle változást két kötet tapasztalatával, ami kiérződik a verseiden is?

 

Igen, vannak ilyen tapasztalatok, és vannak ilyen változások! De őszinte leszek! Ezek most alakulnak ki, most születnek meg, most szakadok el valamitől, ami sok éven át fogvatartott, és remélem, hogy most lehetek majd igazán boldog! Mindkettő kötet egyformán fontos számomra, de ha mégis választani kéne, akkor a Part II, egyetlen félbevágott hajszálnyi mérettel, de “ő” a győz…

 

Van-e titkos üzenet a második kötetedben?

 

Mindig vonzottak a szokatlan dolgok, az első ilyen ötletem volt Karel verseit olvasva (még középiskolásként), ha egyszer nekem lesz egy verseskötetem (ezt körülbelül 20 éve olvastam és neki is volt kettő – legalább – mert ennyi eljutott hozzám), akkor én is extravagáns, lázadó dolgokkal szeretném majd feldobni. Szó szerint feldobni, fejjel lefelé írt vers, vagy legalább 90 fokkal jobbra vagy balra elforgatva, de végül ezt az ötletemet leszavaztuk. Mert egy team szavaz és nem szavaztat. Végül sokkal érdekesebb dolgot találtunk ki, akrosztichont és szinte ugyanaz a vers található a kötetben jobb és bal oldalt, mintha nyomdai hiba lenne. De nem, mert az egyik az én szemszögéből lát, a másik pedig te vagy, aki tud azonosulni! A mag el van vetve, szeretném, hogy szeressék! (mosolyog)

  

Mint az első cikkben, most is megkérdezem! Mi lesz a következő lépés a jövőben?

 

Már most világmegváltó ötleteim vannak, és fantasztikus ötletekkel látnak el! Orbán Dani barátom ezer gondolattal lep meg, neki nagyon sokat köszönhetek! Az ő ötlete volt például, amikor írtam a köszönöm-rovatot a verseskötet végére, hogy írjuk bele koromfekete Luna cicámat, hiszen ő volt az, aki minden egyes vers megalkotásakor itt dorombolt, vagy törleszkedett, vagy csak békésen szortyogtatta álmát mellettem. De még sokkal értékesebb ötletek is végigszaladtak az idegpályáinkon! Köszönöm!

 Fotó: Kolláth Zsolt

Véglegesen kikötöttél a versek mellett? Novellák, rövidebb regények ötlete nem foglalkoztat?

 

Hejj, kérem szépen ez egy csodaszép gól lenne, ha most fociznánk, az elmélázott kapus feje felett, egy lelassult utánarándulás kétségbeesett feleszmélése után kaptam egy gólt… Szinte kitaláltad a gondolatot! Lehet, hogy a Partra Lépek III, vagy ahogy én hívom Part-ON előtt (vicces cím lehetne a sok útkereső és vágyó vers mellett egy ilyen szójáték) megszületik egy novelláskötet a zenész tapasztalataimról. Szigorúan viccesen, szigorúan nevek nélkül, és egy picit felturbózva! 50 apró történet 20 év alkotásából – sokat nevetnének… De ez még a jövő zenéje, a jövő jegyzete! Jajj nem, már a mai napé is, illetve a jövő kötete! (mosolyog)

Nagyon szépen köszönöm az interjút, és nagyon sok szeretettel ajánlom és küldöm az én 1 perc 1 másodperces versemet, mely Csernák János előadásában látott napvilágot (Han Solo a Star Wars VII. részéből, avagy az Elveszett Frigyláda fosztogatói sorozat főszereplőjének magyar hangja) és a The KIDZ alkotói csoportból – Petrőcz Rafael vezényletével készülhetett el.

Az egyik költő “versenytársam” csak annyit mondott – „lenyűgözött, megfagyasztott, újra kattintásra ösztönzött”. Ezúton is köszönöm alkotásukat, a közös munkánkat!

Képek: Nadler Kiss Andrea

Remélem sok emberhez eljuthatunk! És szeretném megköszönni Nadler Kiss Andreának a négy fejezetcímhez és borítóhoz készített alkotását! Ezek színes festmények, és remélem egyszer úgy is megmutathatjuk a nagyérdemű közönségnek, de most szeretettel küldöm a Motiválodok.hu olvasóinak!

Szerző: Gyeszát Zsolt

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.