Hirdetés

Főoldal » Kultúra » "Fontos megragadni a világ szépségeit" - mondja Mervai Márk

"Fontos megragadni a világ szépségeit" - mondja Mervai Márk

2015. Április 28. 11:40

Budapestet olyan szemszögből tudja bemutatni, ahogyan eddig még senki sem tette korábban. A legjobb fiatal fotósok egyike, aki mindig meg tudja találni az érdekes témákat. Pályafutása igazi sikertörténet, hiszen napi szinten megtalálhatjuk a fotóit a szeretlekmagyarorszag.hu oldalon, amint bemutatja nekünk hazánkat.

Fotó: Mervai Márk

Mikor kezdtél el fotózni? Milyen véleménnyel fogadták a munkáidat?

 

2008-ban. Egy haverom fotózott tükörreflexes géppel, én meg mondtam neki, hogy miért dolgozik ilyen nagy fényképezővel, hiszen már olyan kis gépek vannak (kompakt gépek), erre azt mondta, hogy vigyem el hétvégére, próbáljam ki, és utána mondjak róla véleményt. Mivel pont hétvége volt, így elvittem magammal, hétfőn úgy vittem vissza, hogy nekem is kell egy ilyen. Így indult minden.

Mindig vannak és lesznek kritikus vélemények, ami a munkámat illeti, de van, ami tényleg építő, és vannak, amelyek az „ízlések és pofonok“ kategóriába tartoznak. Anno Németországban éltem, ott egy fotós suliba beadtam a jelentkezésem, de elküldtek azzal, hogy ehhez nekem nincs szemem és érzésem, ne próbálkozzak a fotózással.

 

Mikor indult a fotós pályád?

 

Nagyjából a Szeretlek Magyarország által, amikor, még az oldal indulása előtt, már dolgoztam nekik, és szerkesztettem be a képeimet az I <3 Budapest , meg Magyarország oldalon. Ezzel egyre több rajongó is jött, és így kialault egy egész szép kis rajongói tábor, ami nem nagy, de én minden egyes embernek örülök. (nevet)

Fotó: Mervai Márk

Milyen végzettséggel rendelkezel? Kapcsolódik valahogy hozzá a fotózás?

 

Jelen pillanatban az ELTE BTK-ra járok, mesterszakra, szóval teljesen más irány. A fotózást magam tanultam, learning by doing stílusban.

 

Hogyan érkezett a megkeresés a szeretlekmagyaroroszag.hu részéről? A semmiből jött a felkérés?

 

Budapestet fotóztam amikor megtalált Dávid, az oldal főszerkesztője és megkérdezte, hogy nem akarom-e szerkeszteni az I <3 Budapest oldalt, publikálva oda a képeimet. A Szeretlek Magyarország mint oldal akkor még nem létezett, úgyhogy mindig azt szoktam mondani, hogy „hamarabb voltam, mint az oldal“. (nevet)

Fotó: Mervai Márk

Milyen helyekre jutottál el a munkád során? Van olyan, ami kiváltképp a szívedhez közel áll?

 

A Lánchíd mindenképp. Nagy szerelmese vagyok a hídnak, különösen a Lánc- és Szabadság hídnak. Végtelenül rendes és kedves a Lánchíd hídmestere is, és nagyon jó érzés, hogy van még valaki, aki megosztja a híd iránti szeretetét velem. Emellett, amit még kiemelnék az az Országház lenne, melynek fotózhattam a tetejéről, és mai napig a legnehezebb szervezés volt. Közel másfél évig leveleztem velük, mire egy véletlennek köszönhetően összejött a fotózás, és mai napig is fotózom nekik, természetesen nagyon rendes kollégákat ismertem meg ott is. Nekem a Lánchíd mellett e épület a legszebb Budapesten és egyik nagy kedvenc alanyom. (nevet)

Fotó: Mervai Márk

Miért fontos számodra ez a munka? Le tudnál mondani róla?

 

Nem tudnék lemondani róla. Mindig pörgős típusnak éreztem magam, ha három napig otthon kell ülnöm, már nem tudok magammal mit kezdeni. A médiában való munkám során nagyon sok helyre eljutok, rengeteg embert ismerek meg, és kiélhetem képekben a meglátásom. Mindig is azt mondtam, hogy nem másnak fotózom, hanem magamnak, ahogy én látom a világot, és ezt mutatom meg másnak. Szerintem fontos megragadni a világ szépségeit és felhívni esetleg egyben az emberek figyelmét arra, hogy a szépség - mindegy, hogy emberről, vagy a természetről beszélünk - mennyire törékeny.

Fotó: Mervai Márk

Milyen más szakmában tudnád elképzelni magad?

 

Újságírónak készültem és készülök is, bár az szintén média lenne, de ha választanom kéne más szakmát, akkor pilóta szeretnék lenni, hisz imádok utazni. (nevet) Ja, és valahol a böröndömben ott is ott lenne a kamera, szóval valahogy már nem nagyon tudok elszakadni ettől. (nevet)

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.