Hirdetés

Főoldal » Kultúra » J.R.R Tolkien hatását napjainkban is érezzük

J.R.R Tolkien hatását napjainkban is érezzük

2015. Július 06. 15:27

Kevés olyan ember akad a világon, aki nem hallotta volna az író nevét. Esetleg, ha nem is olvasta valamelyik könyvét, a filmekből biztos elkapott pár percet. A munkássága nemcsak A Gyűrűk Urából és A hobbitból áll. Akad még más is az életművében, amiből lehet csemegézni.

Fotó: Dohoczki Máté 

A Középfölde eredetével foglalkozó Szilmarilok című könyve is rendkívül népszerű a rajongók körében. E művek folyamatos olvasása, és újraértelmezése tette a modern fantasy atyjának, amivel sok későbbi szerzőt inspirált.

Gyermekkorát az angliai Birminghamban töltötte, bár nem ott született. Az Oxfordban töltött egyetemi évei alatt sok antik és ősi nyelvvel ismerkedett meg, mint a latin, ógörög gót és óskandináv nyelvek. Már ekkor megkezdte a saját mesterséges nyelvének a kifejlesztését, a tünde nyelvét. Ebben az időszakban jelentek meg verseiben és történeteiben a tündék és az orkok.

Az I. Világháború idején csatlakozott a brit hadsereghez, ahol egy lövészárok-betegség miatt kórházba került, itt kezdte el írni mitológián és népköltészeten alapuló művét, amit csak halála után adtak ki Az elveszett mesék könyve címen. Sokak szerint ebbe a kitalált világba akart elmenekülni a bombák és a háború szörnyűségei elől.

Tolkien sosem gondolta, hogy a történetei ekkora sikert fognak aratni, egy munkatársa bíztatására jelentette meg a A hobbitot, amit kezdetben csak gyermekei szórakoztatására írt. A későbbi sikerek után a kiadója kért még folytatást is, és tíz év alatt megalkotta a legsikeresebb művét, A Gyűrűk Ura trilógiáját.

A Gyűrűk Ura teljesértékű folytatásnak számít, mégis teljesen más korosztálynak íródott, sokkal sötétebb és baljóslatúbb.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.