Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Június 22-én volt a Zselici Csillagpark hivatalos átadója

Június 22-én volt a Zselici Csillagpark hivatalos átadója

2015. Július 25. 10:17

Új turisztikai látványossággal bővült a Fény Nemzetközi Évében a Dél-Dunántúl térsége. Július 22-én ugyanis hivatalosan is átadták a Zselici Csillagparkot. A 10 ezer hektárnyi egybefüggő erdőséggel büszkélkedő Zselici Tájvédelmi Körzet központjában található komplexum igazán különleges programokat kínál az ideérkezőknek, legyenek azok családok, baráti társaságok vagy éppen iskolai csoportok – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Magyar Turizmus Zrt.

Fotó: Flickr / Creative Commons / David DeHetre / Illusztráció

A 670 millió forintos – részben EU-s támogatással megvalósult – beruházás során egy multifunkcionális komplexum épült a 2009-ben Nemzetközi Csillagoségbolt-parkká (International Dark Sky Park) nyilvánított védett természeti területen. Az ország egyik legritkábban lakott és ezért rendkívül alacsony fényszennyezettségű területe kiváló helyszín az égbolt látványosságainak és az időszakos csillagászati jelenségek megfigyelésére.

A csillagvizsgálóban található egy 54 fős, 8 méter átmérőjű, vetítőkupolás planetárium, ahol rendszeres filmvetítéseken ismerkedhetnek meg az érdeklődők a csillagos égbolt és a természet rejtelmeivel. Található itt még két foglalkoztató terem és egy 40 centiméter átmérőjű távcsővel is rendelkező távcsőkupola, emellett állandó és időszaki kiállításoknak (például meteorit kiállítás) is helyet biztosít az épület. A meteoritkiállítás háttere nem más, mint ez a földkörüli pályára állított NASA műhold.z

A 25 méter magas kilátóból megfelelő időjárási körülmények esetén még a Mecsek és a Balaton-felvidék tanúhegyei is láthatók. A tanösvényeken és az 5 információs ponton az erdei és vízi élőhelyekkel ismerkedhetnek meg a kirándulók.

A Csillagpark a 2 órástól a 8 óráson át különböző korosztályoknak kínál nappali és éjszakai programokat, vezetett túrákat. A Csillagvizsgáló bejárata előtti parkban a kisgyermekkel érkezők számára különleges játszótér található, ahol minden elem a csillagászathoz és a csillagképekhez köthető.

A létesítményt az építtető SEFAG Zrt. működteti –a Csillagpark közvetlen közelében már korábban megvalósult kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközponttal együtt, ahol színvonalas szálláshely és étkezési lehetőség várja a kirándulókat.

A Zselici Csillagpark különleges építészeti megoldásait a 2014. évi Média Építészeti Díj pályázaton a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazta.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. július 24.

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.