Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Június közepén láthatjuk magyar mozikban először a Saul fiát

Június közepén láthatjuk magyar mozikban először a Saul fiát

2015. Május 30. 12:52

Június 11-én mutatják be először a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával elismert filmet. Nemes Jeles László első egészestés alkotását eddig 48 országban vásárolták meg. A legtöbb európai ország megvette, ezeken kívül Japán, Ausztrália, és Dél-Korea is.

Fotó: www.afp.com 

A történet 1944 októberében játszódik Auschwitz-Birkenauban, a főhős, Saul Ausländer két napját mutatja be, aki az egyik krematórium Sondernkommanójának a tagja, ahová a rabok közül válogatnak be. Társaival az a feladata, hogy a többi rabtársát bekísérje a kivégző kamrákba, majd a holttesteket átszállítsák a krematóriumba. Saul egyszer a gyermekek között saját fiát véli látni, és el szeretné temetni. Egy lázadás során lerombolják a kreatóriumot, de Saul hátat fordított a társainak és a fiának szenteli idejét. Szeretne elbúcsúzni tőle, ha nem tudott rá figyelni, amíg életben volt.

A filmben a magyar készítőkön kívül és a magyar főszereplők mellett még lengyel, német, amerikai és izraeli színészeket alkalmaznak a fontosabb szerepekben. A film nagy részét Budapesten forgatták le a Mafilm műtermében. Korabeli képek és történészi kutatómunka alapján rekonstruálták az épületeket.

A zsűri nagydíja a legjelentősebb elismerés, amit magyar film kapot az elmúlt harminc évben. 1984-ben Mészáros Márta a Napló gyermekeimnek című alkotásáért a Grand Prix Spécial du Jury-t (A zsűri speciális nagydíja) nyerte el, ami kevésbé rangos elismerés volt, mint az 1995-ben alapított zsűri nagydíja.

A független zsűri díjaival együtt még négy elismerést zsebelhetett be az alkotás.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.