Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Kutatók éjszakája - Kitárulnak a Debreceni Egyetem kapui

Kutatók éjszakája - Kitárulnak a Debreceni Egyetem kapui

2016. Szeptember 26. 19:28

Kitárulnak a Debreceni Egyetem (DE) kapui pénteken a kutatók éjszakáján: rekordszámú, több mint 60 egyetemi intézet, tanszék és kutatócsoport mutatkozik be a programban, amelyhez immár tizedik alkalommal csatlakozik az intézmény - közölte a DE tudományos rektorhelyettese hétfőn sajtótájékoztatón.

Csernoch László szerint a Debreceni Egyetem azért kapcsolódott be kilenc évvel ezelőtt a programokba, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét: a tudomány egyszerű, könnyen megérthető, ha odafigyelünk rá, a tudomány együtt él velünk.

Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója hozzátette: a kutatók éjszakája fontos eszköze a kutatói életpályamodell népszerűsítésének.

Az idén mintegy kilencven programmal várják főként a középiskolásokat, hogy láthassák: a kutatóhely, az egyetem nem elefántcsonttorony, hanem mindenki számára elérhető hely - mondta az igazgató.

A debreceni Agora tudományos és élménypark harmadik alkalommal csatlakozik a kutatók éjszakája programjaihoz: több mint 20 diák, illetve diákcsoport mutatja saját kutatásait ezen az estén - jelezte Somogyi Béla, az Agora igazgatója.

Mándy Zsuzsa főszervező a programok közül kiemelte a látványos kémiai kísérleteket, a fizikusok szélcsatornáját és folyóvizes laborját, a matematikai játszóházat, a növényi lombikbébiket és az egyetemi könyvtár titkos, látogatóktól egyébként elzárt részlegét, ahol több száz éves kötetek között sétálhatnak majd a látogatók.

Újdonságként GPS-szel lehet majd kincset keresni egy virtuális labirintusban, és akár közös szelfit készíteni az ördöngös Hatvanival, a 18. században élt nagy polihisztorral, a Református Kollégium egykori professzorával - sorolta Mándy Zsuzsa.

Hozzátette: a kutatók éjszakájára spagettivel és westernnel készül az olasz tanszék, megmutatva, milyen az igazi carbonara, miközben - Sergio Leone és Ennio Morricone alkotásainak megidézésével - a mára már klasszikussá vált westernek szórakoztatják a közönséget.

MTI

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.