Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Megengedő szemléletű az új helyesírási szabályzat

Megengedő szemléletű az új helyesírási szabályzat

2015. Augusztus 30. 20:22

Alapvető változásokat nem, finomításokat tartalmaz, és alapvetően megengedő szemléletű az új helyesírási szabályzat, írja az MTI.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Epicantus / Illusztráció

Az új, 12. magyar helyesírási szabályzatot az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága dolgozta ki. Proszéky Gábor, a bizottság tagja az M1-en elmondta: utoljára 1984-ben készült új magyar helyesírási szabályzat. Azóta sok változás történt - emelte ki a nyelvész, megjegyezve: harminc évente okos dolog frissíteni a jegyzéket.

Az új szabályzat több ezer új szót is tartalmaz, amelyek bekerültek a köznyelvbe. Mint hangsúlyozta: az akadémia ajánlást tesz. Ha ezt követik, kevesebb gond van a kommunikációban - jegyezte meg.

Az új szavak helyesírásának egyértelművé tétele meglehetősen fontos szempont, elég csak a facebook által előtérbe került mindennapos szavak használatára gondolni. Az angolból átvett szavak ugyanúgy beépülnek a magyar nyelvbe, ápolásuk ugyanannyira szükséges, mint régi szavainké.

Proszéky Gábor elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumával és annak illetékes államtitkárságával való egyeztetés alapján a 2016/17-es vizsgaidőszak végéig az előző szabályzat szerinti írásmódot is el kell fogadni. Ezzel együtt a nyelvész a pedagógusoktól azt kérte, ne büntetésre, szankcionálásra, hanem a helyesírás megszerettetésére használják az új szabályzatot.

Forrás: MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.