Hirdetés

Főoldal » Kultúra » „Nem vezetett egyenes út a sikerhez” – Járai Máté válaszolt kérdéseimre

„Nem vezetett egyenes út a sikerhez” – Járai Máté válaszolt kérdéseimre

2015. Március 03. 13:02

Gondolom sokaknak ismerős lehet Járai Máté neve a színházi életből, vagy éppen a Fapad című sorozatból. A Jászai Mari-díjas színész egész életében erre a pályára készült, így semmi sem választhatta el, hogy álmait megvalósítsa. Ez a kitartás sok embernek követendő példa lehet.

Fotó: Járai Máté / Jászai Mari-díjjal /

Gyerekkorodban is tudtad, hogy színész szeretnél lenni, ha majd nagy leszel?

 

Amióta az eszemet tudom színésznek készültem, sokszor mondom: a sikerem valószínűleg abban áll, hogy mai napig hihetetlen örömet okoz, ha játszom, elképesztő energiákat vagyok képes mozgósítani egy-egy alakításhoz. Ezt jó esetben a közönség is érzi...

 

Hogyan kerültél a színházi élet közelébe?

 

Művész családból származom: író, fotóművész, rendező, színész mind megtalálható a családomban. Édesanyámmal jártunk Maár nagyapám forgatásaira, Törőcsik nagyanyám előadásaira, nem volt nehéz beleszeretni a színészetbe... Annak ellenére, hogy ezek után egyáltalán nem vezetett egyenes út a sikerhez, megszenvedtem érte, de talán így lehetek az, aki ma vagyok.

 

Milyen színházakban játszottál eddig?

 

Rengeteg helyen megfordultam pályám során, sokáig táncosként dolgoztam, szabadúszóként a József Attila Színházban (ahová gyerekkoromban talán a legszívesebben jártam), a Vígszínházban, a Tháliában, később első komoly színházi tagságom a Székhelyi József által vezetett Szegedi Nemzeti Színházban, 2010-től pedig a Győri Nemzeti Színházban dolgozom. E mellett Balázs Péter hívására harmadik éve vendégeskedem Szolnokon is.

 

Otthon mindig támogatták a törekvéseidet, legyen az bármilyen irányú is?

 

A szüleim egyáltalán nem szóltak bele a pályaválasztásomba. Azt akarták csak, hogy amit választok, abban boldog legyek és szeressem csinálni.

 

Melyik szerepedet szereted leginkább?

 

Nehéz lenne választani a szerepek közül, mert nagyon nagy szerencsém volt, sok nagyon jó és sikeres szerepet tudhatok magam mögött. Szerepálmaim közül a Cabaret Konferansziéját emelném ki, amit Győr mellett Szolnokon is volt lehetőségem eljátszani. Emellett a Fekete Péter címszerepe Szegeden, a Dzsungel könyve Ká-ja, és a komoly szakmai kihívásokat jelentő szerepek a Mechanikus narancs Alexe, vagy a legutóbbi munkáim közül Billy Claven a Kripli című drámában.

Fotó: Járai Máté / Kripling - Billy Claven a legjobb alakításért járó díjjal /

Otthon ki tudsz lépni, mondjuk egy épp aznap játszott szerepből?

 

Az esetek többségében nem okoz gondot kibújni az aznap játszott figura bőréből, erre volt ellenpélda is, Billyt nehezen "engedtem el"... De az minden szerepnél igaz, hogy az egész napot befolyásolja, hogy mit játszom aznap este.

 

Mennyi szabadidőd jut a próbák és a fellépések között? Mit szoktál akkor csinálni?

 

Az elmúlt években nagyon sűrű évadaim voltam. Nem sok idő jut a pihenésre, de ha van lehetőségem és akár csak két nap szabadságom, általában elutazunk pihenni valahová, többnyire ilyenkor országon belül igyekszem feltöltődni. Ha csak egy szabadnapom van, azt örömmel töltöm a budapesti lakásunkban, nagyon szeretek otthon lenni. A belvárosban lakunk, mindentől karnyújtásnyira. Mozi, színház, cukrászda bármikor jöhet...

 

Mennyire állnak közel hozzád a filmek/sorozatok?

 

Nagyon szeretek moziba járni, imádom a jó filmeket, sorozatokra is nagyon szívesen "kapok rá", a színházban mindig megbeszéljük, ki, mit látott, milyen új sorozatot nézett meg legutóbb, és az utána futótűzként terjed közöttünk. Így lettem például Trónok harca szerelmes, vagy így néztük meg néhány nap alatt a teljes 24-et, ami szerintem a sorozatok királya. Legújabb kedvencem pedig a Londoni rémtörténetek, alig várom a második évadot!

 

Hogyan érkezett a megkeresés a Fapad részéről?

 

Tavaly februárban a Kriplivel vendégszerepeltünk a Thália színházban, hatalmas sikerünk volt, fesztivál díjat is kapott az előadás. Ezt látták a Fapad alkotói is és elhívtak a castingra. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy szerepet kaptam a sorozatban.

Fotó: Járai Máté / Fapad - Rajmund /

Milyen visszajelzéseket kaptál a munkatársaidtól a sorozat kapcsán? A nézőket eléggé megosztotta a jellegzetes humora.

 

A Fapad fogadtatása valóban vegyes volt, kaptunk hideget-meleget, ennek ellenére bármikor újra igent mondanék a sorozat folytatására, hiszen nagyon élveztem a forgatást, és rengeteget nevettem a szövegkönyv olvasása közben.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.