Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Országszerte szüreti napok - őszi programajánló

Országszerte szüreti napok - őszi programajánló

2015. Szeptember 17. 15:07

Szeptemberrel elkezdődik az idei szüreti időszak, a borbarátok nagy örömére. Az ország valamennyi borrégiója lázasan készül valamilyen rendezvénnyel, fesztivállal, ahol nem csak a szüreti hagyományokat eleveníthetik fel, hanem bemutathatják boraikat, gasztronómiájukat – írja az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Evan Wood / Illusztráció

A szüret mindig is fontos eseménynek számított hazánkban, a hadviselő vitézek is hazatértek ebben időszakban, sőt ilyenkor még a bíróság működése is szünetelt. A szüret ideje alatt a rokonságból és barátokból összeverbuválódott csapat együtt végezte el a szüreti munkákat és együtt mulattak utána.

A szüret tipikus ételei a gulyás, a töltött káposzta, a juhhúsos kása voltak. Reggeltől késő estig zajlott a munka, de napnyugta után kezdetét vette a vigadalom és a tánc. Ajánlunk most három olyan szüreti fesztivált, ahol igazán közel kerülhetünk a szüret minden hagyományához és öröméhez.

Szekszárdi szüreti napok

A szeptember 17-20. között zajló Szekszárdi szüreti napok összművészeti fesztiválnak is tekinthető, mivel a hivatásos fellépők mellett, amatőr formációk, művészeti csoportok, utcabál és disco szórakoztatja a népet, de kiemelt szerepet kap a kultúra is. A fő attrakció a szombati felvonulás, melyen a szüreti eszközökkel, hagyományokkal, színpompás viseletekkel ismerkedhetünk meg.

Balatonfüredi Szüreti Fesztivál

Szeptember 25-27. között lesz a Szüreti Fesztivál Balatonfüreden. A központi program itt is a szüreti felvonulás, ahol borlovagrendek, népzenei együttesek, zászlóforgatók, fúvószenekarok, néptáncosok, lovas kocsik, illetve lovasok masíroznak majd végig a városon. Megkóstolhatjuk a környék borait és ételeit, mindezt a Balaton partján.

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok

Tokajban az első Szüreti Napokat 1932-ben rendezték meg és a hagyomány azóta is töretlen. Az október 2-4. között idén sem maradhat el a Szüreti Felvonulás, melyen részt vesznek majd Tokaj-Hegyalja településeinek képviselői, borlovagrendek, fogatok és hintók és fúvószenekarok. A felvonulás után a környék polgármesterei összeadják azokat a szőlőfürtöket, melyből a Polgármester Bora készül. Azt esti mulatozáshoz pedig a Kelemen Kabátban és a Magna Cum Laude garantálja a jó hangulatot.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.