Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Robert Capa sikere Moszkvában

Robert Capa sikere Moszkvában

2015. Június 09. 13:49

Elsősorban haditudósítóként vált ismertté a fotós, mintegy 120 képet mutatják be Moszkvában. Robert Capa 1913-ban látta meg a napvilágot Budapesten, Friedmann Endre Ernő néven. Ő lett azon világhírű fotósok egyike, akik Magyarországról indultak el.

Fotó: www.capacenter.hu 

 

1931-ben hagyta el hazáját. A spanyol polgárháborúban, a második világháborúban, Vietnámban készített háborús riportfotóival ismerték meg a világban. Legendás mondatával - „ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” - rászolgált a hírnévre. Ez a mondás igaz mind a békés képeire, és a háborúsokra is. Robert Capa-ról elsőként gondolom legtöbbünknek a spanyol polgárháborúban készített képe ugrik be, A milicista halála, majd a második világháború alatt megörökítette a szövetséges csapatok normandiai partraszállását. Külön teremben láthatóak az 1947-ben John Steinbeck amerikai íróval közös, hathetes szovjetunióbeli utazásán készült fotók, amelyek jól érzékeltetik a háború pusztításának nyomait és következményeit. Fotográfusi munkája hűen tükrözi, hogy tényleg ott volt a helyszínen, ahol a borzalmas események történetek.

Fotó: www.capacenter.hu 

Robert Capa alkotásaival a többi magyar származású fotósra tereli a figyelmet: Moholy Nagy László, Lucien Hervé. Ők meghatározó és alakító képviselői voltak az egyetemes fotóművésznek.

A tárlat az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata keretében látható. A kiállítás meg szeretné mutatni a kontrasztot a két fő téma között, és azt is, hogy ugyanolyan borzalmakat élnek át az emberek a világ mindegyik pontján. Az eseményt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet igazgatója nyitotta meg, május 19-ei nyitás utáni hétvégén szombatról vasárnapra virradóan, az orosz múzeumok éjszakáján több, mint 22 ezren látták a kiállított fotókat.

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.