Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Segesvár helyett Barguzin

Segesvár helyett Barguzin

2015. Március 15. 14:01

Március 15-e nem telhet úgy el, hogy ne hallanánk, vagy szavalnánk a Nemzeti dalt. Most viszont emlékezzünk meg a hányattatott sorsú költőről, Petőfi Sándorról. Nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be költőnk újratemetésének napját.

Fotó: Flickr / Creative Commons / dierk schaefer 

Morvai Ferenc, a Megamorv Petőfi Bizottság elnöke jelentős szenzációt jelentett be a Petőfi-ügyben. Gondolom mindenkinek úgy tanították az iskolában, hogy Petőfi Sándor eltűnt 1849. július 31-én a segesvári csatában, és nem került elő. Mindenki hitt valamiben, hogy meghalt az ütközetben, elmenekült, vagy hadifogolyként Oroszországba került.

Ezt az állóvizett zavarta fel Morvai Ferenc bejelentése 1989. július 16-án, hogy megtalálták a költő maradványait a Bajkál-tó partján lévő Barguzinban, a talált csontok 99 százalékban azonosak a Petőfi-család genetikai mintáival. Petőfi 1856-ig élt és feltehetőleg rossz foga miatt fellépő vérmérgezésben halt meg – jelentette be Morvai Ferenc.

A legutóbbi kínai csontvizsgálatok eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra a budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón. Petrovics István és Hrúz Mária oldalági rokonai beleegyeztek a genetikai vizsgálatokhoz szükséges mintaadáshoz. Napjainkban körülbelül ötven leszármazott él. Még a mai napig kerülnek elő versei, amiket távol írt a hazájától. Az újratemetés napját is kitűzték: 2016. július 17-ére.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.