Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Sikeres neutrínókutatásért kapják idén a Nobel-díjat

Sikeres neutrínókutatásért kapják idén a Nobel-díjat

2015. Október 06. 19:33

A Nobel-díjról sokaknak juthat eszébe a John Nash életét feldolgozó "Egy csodálatos elme" című filmklasszikus, Russell Crowe zseniális alakításával. A film remekül rámutat a bonyolult elme életére - talán hasonlóan csodabogárnak látják az emberek a Nobel-díjasokat, vagyis azokat, akik jelentős előrelépéseket tettek valamely tudományban. Idén Takaaki Kajita és Arthur B. McDonald kapja a fizikai Nobel-díjat.

Fotó: Flickr / CC / ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Luca Limatola / Illusztráció

A két kutató a neutrínóoszcilláció kutatásában alkotott maradandót, bizonyították, hogy a neutrínóknak tömege van. A neutrínók elemi részecskék, kutatásuk kulcsfontosságú világunk megértéséhez, a világegyetem kialakulásnak vizsgálatához. 

Mit kapnak a Nobel-díjasok?

A legnagyobb elismerést, amit a tudományok terén valaki elérhet, folyamatos figyelmet, ami az illető további tudományos munkáit és a kutatásait illeti. Mindamellett természetesen magát a díjat, ami egy aranyból készült érme, és nem utolsó sorban az azzal járó 8 millió svéd koronát, megközelítőleg 265 millió forintot. A díjátadó december 10-én esedékes, rendhagyó módon Alfred Nobel halálának évfordulójakor, akiről az elismerés a nevét kapta.

Szerző: Gy.Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.