Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Szekszárd és az égbolt fényei - Brandt Tamás mesélt fotóiról

Szekszárd és az égbolt fényei - Brandt Tamás mesélt fotóiról

2015. Március 01. 11:03

Brandt Tamás nem tartja magát profi fotósnak, mégis profikat meghazudtoló módon adja át érzéseit a képeivel. Szimpla hobbinak tartja, mégis napról-napra fejlődni tud a szakmában. Ez akkor talán már több, mint hobbi.

Fotó: Brandt Tamás

Hány éves korod óta foglalkozol fotózással?

 

2007-óta foglalkoztat a fényképezés, de igazából 2010-2011 környékén kezdtem el teljesen beleszerelmesedni, mikor is sokáig gyűjtögetett magyar forintjaimból megvettem életem első tükörreflexes gépét, és megnyilt a világ. Azóta próbálom megmutatni azt a kis pozitív kritikát, azt a nem hétköznapi világot, ami körülvesz. Ugyanis a világ “csudajóéscsudaszép”, csak épp úgy kellene tekinteni rá. Minden a meglátás, és felfogás kérdése. Csak pozitívan!

 

Előtte érdeklődtél a művészetek iránt, esetleg a családodban örökölhetted valakitől?

 

Kisgyerek korom óta rajzolgattam, és fejlesztettem magam. Sokáig csak a rajzolás és a grafika volt a fő vonal, és nem mellesleg a szerelmem. Még a középiskola előtt is grafikusnak készültem, szüleim nagy bánatára, de aztán ez elmaradt. Aztán, ahogy belépett az életembe a fotózás, kicsit elmaradozott, majd átalakult ez a szenvedély. Mostanság inkább számítógépen alkotok, grafikákat, és egyéb munkákat. Hogy kitől jöhetett ez a dolog? Hmm, talán Édesapámat tudnám megemlíteni. Ő például nagyon jól tudott rajzolni, és kiváló műszaki érzéke van, így feltehetőleg tőle örökölhettem.

Fotó: Brandt Tamás

Önmagadat fejleszted, vagy egy speciális fotós iskolát végeztél?

 

Kezdjük azzal, hogy mai napig nem tartom magam fotósnak. Fotósnak lenni elhivatottság, a nap 24 órájából 25-ben kattintani és fejlődni kell, tisztában lenni a világgal, a hírekkel. Ez egy szakma, melyben állandóan egyedinek és ’újnak’ kell lenni, én ehhez még kevés vagyok. Persze, nem hagyjuk ennyiben! Én is, ahogy sokan mások, szépen végigjártam a ranglétrát, a kis kompakttól, a bridge gépen át, az első tükörreflexes gépig, és tanultam. Az internet nagyhatalom, szinte bármit meglehet tanulni a technikákról, és hogy mit-hogyan használj. Ettől függetlenül a látásmód maradt, azt nem lehet holmi fórumról összeszedni. Tervek közt van, hogy hivatalos formába is öntsem majd ezt a fényképezős történetet, de ettől függetlenül szeretek magam rájönni a dolgok csínjára-bínjára, hogy az a fotó miként készült, mi van mögötte, mi az a technika amivel kivitelezhető.

 

Mit jelent neked Szekszárd? Itt születtél és a képeid többsége is itt készült.

 

Itt születtem, igen. És ezzel ki is fejeztem szerintem a legfontosabb dolgot. Sokan úgy tekintenek Szekszárdra, mint egy városra a sok közül. Pedig nem az. Nyilván elfogult vagyok „vele“ szemben, de sokan nem tudják micsoda rejtett dolgokat, mondhatnám kincseket rejt ez a kis város. Néha a bús komorságból jól esik elkapni pár szebb pillanatot, és megmutatni a világnak, hogy: „na, én itt lakom“. Ez nem csak kihívás, de tartozom is ennyivel...

Fotó: Brandt Tamás

Mindig magadnál tartod gépedet? Volt már, hogy egy jó képet elszalasztottál, mert épp nem volt nálad?

 

Sajnos igen. Ami rendszeresen előfordul, az a reggel. Sokszor a munka miatt nem sikerül lekapni a hajnalokat, vagy olyan helyre eljutni, ahol a hajnal a legszebb. Ettől függetlenül nyáron, mivel ilyenkor többnyire biciklivel járom a várost, mindig nálam van, ugyanis annál bosszantóbb nincs, mikor meglátod, nyúlsz a táskádért, és rájössz, hogy: „hoppá, nincs itt“. És a pillanat már el is úszott.

 

Van olyan város, ahova szívesen elmennél „dolgozni”?

 

Szilveszter tájékán fent tölthettem egy hetet Budapesten. Végre sikerült úgy járni-kelni, megismerni a fővárosunkat, ahogy azt már régóta terveztem. Újból beleszerelmesedtem, így a jövőbeni tervek közt már igencsak első helyen szerepel, hogy felköltözöm, és ha elsőre nem is, de későbbiekben kizárólag a fotózással foglalkozhassak.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.