Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Szurovecz Kittivel beszélgettünk írói műhelytitkokról, munkájáról

Szurovecz Kittivel beszélgettünk írói műhelytitkokról, munkájáról

2015. Január 28. 16:32

Szurovecz Kitti munkássága is a motiváló történeteket gazdagítja, hisz egyszerre sikeres újságíróként, mellette íróként. Eddig hét regénye jelent meg, és még egy amerikai irodalmi ügynöség is felfigyelt a tehetségére. A különféle témájú könyvei közül mindenki találhat számára kedveset. Az írónővel a mindennapokról beszélgettünk, érintve alkotói szokásait. 

Fotó: Szurovecz Kitti

Mióta foglalkozol komolyabban az írással?

 

Tizenegy éve. Az első hat évben csak újságíróként dolgoztam, különböző női magazinoknál, aztán 2010-ben megírtam az első regényemet, Smink nélkül címmel. Aztán jött a többi, szépen sorban.

 

Sosem érezted azt, hogy legszívesebben örökre feladnád az írást?

 

Olykor érzek olyat, hogy elfogyott a mondanivalóm, és szüneteltetem az írást. Az újságírást nyilván nem, hiszen ott hozott anyagból dolgozunk, de a regényíráshoz kell a fantázia. Az ihlet olyan dolog, amit nem lehet erőltetni. Ha viszont jön, akkor örülni kell, és kihasználni azt a szép időszakot, amíg megajándékoz ötletekkel. Olyat, hogy öröke és soha, én már elvből nem mondok semmilyen témában. (mosolyog)

Fotó: Szurovecz Kitti

 

Újságíróként is dolgozol. Egy cikk megírása mellett, mennyi időd marad a saját munkáidra? Mennyiben más cikket írni, mint regényt?

 

Hetente öt-hat cikket is írok. Ezek között van riport, interjú, de ismeretterjesztő jellegű írás is, mindig attól függően, melyik lapnak készítem az anyagot. Igen, marad erőm mást is írni, hisz ellenkező esetben nem lenne hét megjelent regényem. Cikket és könyvet írni – ez a két dolog annyira különbözik, hogy egy lapon sem lehet említeni. Körülbelül az egyéjszakás kaland és az életre szóló szerelem közötti különbségre gondolok. Valahogy így. (mosolyog)

 

Szabadidődben mit csinálsz szívesen, mi jelenti a kikapcsolódást számodra?

 

A családommal vagyok, sütök-főzök, szeretek kirándulni, világot látni, színházba, moziba járni, barátokkal összejönni, korcsolyázni, sportolni, játszani. Úgy élek, mint bármelyik másik korombeli anyuka.

 

Hogyan tudod összeegyeztetni az anyaszerepet a munkával?

 

Úgy, ahogy bármelyik másik nő ma Magyarországon. Nemigen van választásunk. (mosolyog)

 

Hogyan kell elképzelni egy írással töltött napod? Van egy megszokott rutinod?

 

Nincs olyan napom, amit egészében írással töltenék, általában 2-3 órán át tudok maximum egy témára összpontosítani, ráadásul a monitor előtt töltött órák megviselik a testemet. Ezért mozgok, tornázom, sétálok nagyon sokat, amikor nem vagyok az irodában. Nincs napi rutinom. Van, hogy cikkeket és regényfejezetet írok, amit olykor szervezéssel, telefonálással és értekezletekkel szakítok meg, máskor pedig terepen vagyok, riportokat készítek a városban, vagy bárhol az országban. Néha egy-egy külföldi kiküldetés is akad, azokat nagyon szeretem. (mosolyog)

Fotó: Szurovecz Kitti

 

Kik voltak rád legnagyobb hatással a pályád során?

 

Konkrét mestert nem tudnék megemlíteni. Sokaktól tanultam és tanulok is sokat. Igyekszem emberileg és az írás terén is folyamatosan fejlődni.

 

Melyik pillanatát választanád az életednek, amit soha nem szeretnél elfelejteni?

 

Mondhatnám azt, amikor megszületett a kisfiam, vagy megismertem a páromat, vagy megjelent az első könyvem, de az ember, hála az égnek, a Földön töltött évei alatt annyi apró szépséget felhalmoz a lelkében a mindennapok csodáiból, hogy képtelen választani.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.