Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Terry Pratchett élete, inspiráló munkássága

Terry Pratchett élete, inspiráló munkássága

2015. Március 13. 17:05

Hatvanhat éves korában, csütörtökön tért örök nyugovóra Terry Pratchett, akinek a Korongvilág-regényfolyama hozta meg a világhírnevet. Az írónál 2007-ben diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, és ez okozta a halálát. Inspiráló életéről és munkásságáról emlékezünk meg a cikkben.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Myrmi

A Korongvilág (Discworld) humoros és egyben szatirikus hangvételéről lehet könnyedén felismerni az író stílusát. A címadó fogalom szerint a világ egy nagy lapos korong, amely négy hatalmas elefánt vállain nyugszik, amiket még egy náluk is nagyobb teknős tart a páncélján, a Nagy A’Tuin. Eltekintve egyedi írói stílusától, a lábjegyzetek egyedi használata is jellemző rá. Ezek általában humoros formában eltávolodnak az elbeszéléstől.

A sorozat első darabja 1983-ban született meg, a kezdeti népszerűségén nagyot lendített, amikor a BBC hat részes tévésorozatot készített belőle.

13 évesen kezdett el írni, és már 15 éves korára meg is jelent első regénye nyomtatásban. 2007 februárjáig közel 50 millió példányt adtak el könyveiből világszerte. Aktívan tartotta a kapcsolatot a rajongóival az interneten. Műveiből több számítógépes játék adaptáció készült és színházban is feldolgozták azokat. Irodalmi munkásságáért II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte az írót. Betegségének évei alatt a kegyes halál aktivistája lett, és egymillió dollárral támogatta az Alzheimer-kór kutatását.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.