Hirdetés

Főoldal » Kultúra » Több száz éves selyemtekercseket őriz egy falusi család Kínában

Több száz éves selyemtekercseket őriz egy falusi család Kínában

2015. November 10. 18:27

Családi vonatkozású császári rendeleteket tartalmazó, félezer éves selyemtekercseket őriz egy falusi gazdálkodó otthonában az észak-kínai Hopej tartományban.

Fotó: Flickr / Carlos ZGZ / Illusztráció

A 80 éves Cuj Hszi-po akkor vette elő őket, amikor helyi vezetők, kutatók társaságában úgynevezett régészeti felmérést végeztek Kuangcung megyében.

Mint kiderült, a tekercsek 540, illetve 472 évesek, a Ming-dinasztia idejéből (1368-1644) származnak. Az egyik, Csenghua császár uralkodásának 11. évében született rendeletet tartalmazó tekercs 3,42 méter hosszú, 33 centiméter széles és 412 szót tartalmaz.

Szövegében az uralkodó "személyügyi miniszterét" méltatja kemény munkájáért és szorgalmáért. Az érintett egykori főtisztviselő, Cuj Kung nem volt más, mint a generációkon át fennmaradt dokumentum mai tulajdonosának egyik őse.

A másik tekercset Csiacsing császár uralkodásának 22. évében keltezték, és szintén 33 centiméter széles, de négy méter hosszú és 374 szavas szöveg található rajta. A Cuj család egy másik büszkeségének lenyomatán Cuj Kung unokájának, valamint egy kortárs hivatalnoknak az előléptetését örökítették meg.

A két uralkodói rendelkezés külleme, szerkezete, szövegezése hasonló, és a szakemberek szerint sokat fognak segíteni annak megfejtésében, hogy milyen formaságok kísérték a kinevezéseket és az előléptetéseket a császári időkben.

Az idős Cuj elmondta, hogy a család kincseiként számon tartott tekercseket mindig a következő generáció elsőszülött fia kapta meg további őrzésre. A Hszinhua hírügynökségnek azt nyilatkozta, ő maga is tovább kívánja majd adni az ereklyéket az utódoknak, hogy büszkeséggel töltse el őket őseik eredményessége, és ez egyben ösztönzően is hasson rájuk.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.