Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » A finn csodabalta sokak életét megkönnyítheti

A finn csodabalta sokak életét megkönnyítheti

2015. Május 26. 10:18

Minden évben eljön a pillanat, amikor pár napig nem tudunk beállni a kocsival a garázsba, mert a tűzifa elfoglalja a helyét a behajtón. Nos ez a nap ma jött el, és munka közben azon gondolkodtam meg lehetne-e spórolni az állandó hajolgatást. A kérdésemre egy finn úriember, Heikki Kärnä adta meg a választ. A válasz pedig: Vipurkirves.

Fotó: www.vipurkirves.fi 

Angolul leveraxe-nak nevezik, magyarra viszont emelőfejszeként lehetne átültetni. A titka abból fakad, hogy a legnagyobb erőt nem az ember, hanem a fejsze fejti ki. A fejsze az erejével pattintja szét a fát az erek mentén.

Az eszközt úgy tervezték, hogy hatékonyan használja ki a fizikai törvények nyújtotta lehetőségeket, kombinálja több évtizedes finn tapasztalattal. Aki szokványos módon kezdene hozzá a munkához ezzel a szerszámmal (legnagyobb erő és legpontosabban), akkor nem sok sikerélményt könyvelhet el a kezdetekben. Itt lazán kell tartanunk a baltát, mindössze a könnyű súlyát kell kontrollálnunk és hagyhatjuk dolgozni, amikor a fához ér. Arra ügyeljünk egyedül, hogy ne essen ki a kezünkből.

Még egy előnyét meg tudnám említeni. A sérülés veszélye szakszerű használat mellett szinte kizárt. A balta fején lévő kiálló elem megakadályozza, hogy elmerüljön a fában. A magyarországi forgalmazása 2014-ben kezdődött, interneten megrendelhető 68000 forint ellenében, és a bemutatótermekben személyesen is megtekinthető. A fejszére tíz év garanciát ad a gyártó.

Forrás: Leveraxe

A videóban látható fejsze könnyedén használható, már csak az a kérdés, hogy borsos ára mellett kinek éri meg beszerezni egyet.

Hossza: 90 centiméter, súlya 2,5 kilogramm, a fej súlya 1,9 kilogramm.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.