Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » „A jóga által megtanultam kezelni a gyengeségeimet” – Sántha Brigitta

„A jóga által megtanultam kezelni a gyengeségeimet” – Sántha Brigitta

2015. Június 18. 14:13

Ha valaki rátalál arra az útra, amit őszintének- és követendőnek érez saját életében, akkor minden bizonnyal energia-gazdag évek előtt áll. Sántha Brigitta már hosszú ideje a jóga szerelmese, teljes életformaként éli meg, így nem meglepő, hogy beszélgetésünkből egy igazán pozitív személyiség rajzolódik ki. 

Fotó: Sántha Brigitta

Habár a jógát sokféleképpen definiálják, – vannak, akik sportként, mások életformaként, szemléletként – sokan vallják, hogy a mindennapok igényeit teljességgel kimeríti. Brigi válaszai rámutatnak a jóga által képviselt életforma hatásaira, illetve betekintést adnak, hogy miként zajlik az általa sikeresen irányított jógatábor Korfun.

 

Milyen módon kerültél kapcsolatba a jógával? Mit adott számodra az életforma, ami megváltoztatta a mindennapjaidat?

 

Már egészen kicsi koromtól meghatározó része volt a sport az életemnek. Megtanultam úszni, síelni, snowboardozni, röplabdázni, lovagolni és egy kis ideig még válogatott darts játékos is voltam. Ezek közül az úszást választottam végül 12 évig, melyből az utolsó 2 évet már szinkronúszással töltöttem. Nagyon szerettem minden pillanatát, de mikor bekerültem az egyetemre ez megváltozott bennem, egyszerűen megszűnt a motiváció, ami tovább vitt volna. Nem is kellett nagyon sokáig keresgélnem. Emlékszem, hogy az internetet bogarászva ugrott egyszer csak fel: hot jóga. A leírtak alapján úgy gondoltam, ez nagy kihívást jelent, és éppen erre volt szükségem. Ki is próbáltam, azonnal bele is szerettem. Úgy éreztem ez más mint az eddigi „sportok”, itt végre nem kell másokkal harcolnom, az lehetek aki csak akarok, és ez óriási nagy lépés volt a személyiségem fejlődésében. A jóga által megtanultam kezelni a gyengeségeimet, megtanultam elfogadni magamat olyannak, amilyen vagyok; megláttam magamban az igazi értékeket, a nőt, a szépet, a szeretetet. Végre meg tudtam húzni a határt, tudtam, hogy mit szeretnék és mi az, aminek többet nem engedek. Megszerettem az embert, aki vagyok. Egyszerűen kinyílt előttem a világ és ez tart már 6 éve. (mosolyog)

Fotó: Sántha Brigitta 

Jógatábort indítottál, ami – ha jól tudom – Korfun zajlik. Mesélnél erről kicsit? Hogyan jött az ötlet?

 

Engedd meg, hogy életem egyik legszebb periódusáról meséljek egy kicsit. Nem sokkal azután, hogy összeköltöztünk Kornéllal, – aki egyébként óriási támaszt nyújt nekem, csodálatos társ, példaértékű apa, fantasztikus ötletei vannak, csak az ő zenéjére tartok órákat, ő készíti a gyönyörű képeket az oldalra, sőt még a honlap és a plakátok is az ő ízlését és keze munkáját tükrözik – úgy döntöttünk, hogy szerencsét próbálunk Görögországban, úgyhogy bepakoltunk annyit, amennyit a kocsink elbírt és elindultunk Korfura. Nagyjából 3-4 hét múlva volt állandó lakásunk a tengerparton, volt munkánk és minden nap megnéztünk egy újabb kis várost a szigeten. Életemben nem volt még annyi élményem, mint akkor. Csodálatos volt! (mosolyog) Így találtunk rá erre a helyre is Korfun, pontosabban Agios Georgios Pagin, ahova most már 2 éve szervezünk jógatábort.

A táborról: Olyan korban élünk, amikor az emberiség döntő része az anyagiakra fókuszálja a figyelmét, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne választhatna bárki egy másfajta tudatállapotot. Ez történhet egyetlen pillanat alatt, egy katartikus felismeréssel, ráébredéssel, vagy lassan, fokozatosan, lebontogatva az elmét megkötő korlátokat. Ahhoz, hogy saját tudatunkat megfigyelhessük, szükségünk van bizony összeszedettségre, megnyugvásra és ez csak igen magas energiaszinten valósítható meg. Ennek a magas energiaszintnek az elérését és fenntartását szolgálják a különböző fizikai és energetikai gyakorlatok, amelyek megfelelő végzése nem csupán tökéletes egészséget biztosítja, de szellemi tisztaságot, éleslátást is. A jóga rendszeres gyakorlásával elérhetővé válik egy harmonikus állapot a testeddel és a lelkeddel. A jóga az értelem, az elme, az érzelmek és az akarat megfékezését jelenti, vagyis a lélek olyan egyensúlyi állapotát, ami lehetővé teszi, hogy az ember minden szempontból páratlanul szemlélje az életet.

A jóga hatása igen szerteágazó és nagyon mély, létünk minden síkját, életünk minden területét érinti. Pozitív hatása elsőként abban jelentkezik, hogy visszaadja testünknek az erőlködéstől mentes, szabad mozgás képességét. Ezzel párhuzamosan összpontosítja az elme működését, életkedvet és életerőt önt belénk, fogékonyabbá, érzékenyebbé és éberebbé tesz az életre. A jógától nyugodtabbak és higgadtabbak leszünk, kevesebbet aggódunk, és megtanulunk örülni a dolgoknak. A jóga a felfedezésről szól: megismerjük önmagunkat és felfedezzük, mi mindenre vagyunk képesek.

A jóga megtanítja, hogyan élhetjük mélyebben, teljesebben és hitelesebben az életünket. Megtanít élvezni az életet. Ennek az alapját, a gyökerét szeretném átadni a tábor alatt.

Fotó: Sántha Brigitta

Milyen hangulatban telnek ezek az „elvonulások”? Milyen élményeket kap az, aki először tart veletek?

 

Családiasan, sok-sok nevetéssel. Akárhányszor visszagondolok az előző évi táborra, csak a hangos kacajokat hallom. Mindenki megérzi, hogy biztonságban van, lehullnak a korlátok és előjön az igazi énjük. Olyan is volt, aki nem ismert magára, annyira kinyílt. Fantasztikus élmény ilyen emberekkel együtt lenni. Persze a szervezés során akadtak fennakadások, például nem odáig vitt el a hajó, ahová előzetesen megbeszéltük, de a jóga nem csak a testet teszi hajlékonnyá. Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy mindenki élvezte minden egyes percét és senki sem várta, hogy végre otthon lehessen.

A tábor egy hétig tart. Napi kétszer jógázunk, napi kétszer kapunk vegetáriánus ételeket, amelyeket a háziak készítenek ott helyben. Minden alapanyag megterem a kertjükben, így az ízek összehasonlíthatatlanok, egyszerűen mennyei. A reggeli jóga és étkezés után, beülünk a kocsiba és minden nap megnézünk egy várost a szigeten. Estére érkezünk vissza, jógázunk és vacsorázunk. A tetőteraszról végig lehet nézni a naplementét, és miután besötétedett, a csillagok csak úgy potyognak az égről. (nevet) Az idei évben masszázzsal is készülünk.

A szállás igazi kis otthon hangulatú, mindenkinek a terasza a tengerre néz, a háziak pedig végtelenül kedvesek, eddig nem volt olyan, amit ne lehetett volna kérni tőlük.

 

Budapesten is órákat tartasz. Hogyan jött a felismerés számodra, hogy oktasd is a jógát? Mi az az üzenet, amit közvetíteni szeretnél az emberek felé a jóga által?

 

Először a jógát, sőt még az oktatói képzést is azért kezdtem el, hogy minél többet tanuljak, minél többet tudjak beépíteni az életembe. A jógaoktatói képzés során kötelező elem volt az órák megtartása. Azt vettem észre magamon, hogy egyáltalán nem izgulok, olyan természetes módon jött belőlem a tanítás, mintha mindig ezt is csináltam volna. (mosolyog) Egyszerűen megéreztem, hogy mi a feladatom, hol az én igazi helyem.

Minden egyes órámon azt szeretném átadni az embereknek, hogy nincs szükség arra, hogy állandóan harcoljanak, főleg nem magukkal szemben. Higgyék el, hogy elegek, hogy legbelül mindenkiben csoda rejlik. Higgyék el, hogy ez a csoda a komfort zónán kívül van. Hogy a fájdalom, a beállított határ csak az elme műve, ezeket szépen lassan és tudatosan meg lehet törni. Olyan, mint egy kagyló, ami magában hordozza az igazgyöngyöt.

Szeretném, ha a nők újra azt gondolnák, hogy nem kell 50 kilósnak vagy 160 cm-es hosszú lábú modellnek lenni ahhoz, hogy igazi nők legyenek. Egyszerűen fel kell bennünk ébreszteni a harmóniát, a gyengédséget és sugározni fognak a boldogságtól. Hozzáteszem ehhez azt is, hogy aki rendszeresen (tehát heti 3-4 vagy több alkalommal) gyakorolja a jógát, annak a teste nem csak hajlékony lesz, de csodálatosan vonzó, légies és nőies is. Nem találkoztam még egy olyan mozgásformával (és ebben a kontextusban szándékosan használom ezt a kifejezést a jógára), amely ilyen komplexen lenne képes fejleszteni az izmokat, tartást adni a gerincnek, szálkásítani és karcsúsítani a testet.

Egy szó, mint száz, mindenki képes a csodára, kivétel nélkül. Ezt próbálom tudatosítani az óráim alatt.

Fotó: Sántha Brigitta

Civil életedben is a jógaoktatás jelenti a főállást számodra? Vagy ez az irány az, ami felé indulni szeretnél a jövőt illetően és csak ezzel foglalkozni?

 

A kérdés jó, de ha megenged egyelőre csak felpiszkálnám az érdeklődést. Jelenleg még nem ez a főállásom, de ahogy az egyetlen szerelmem, Kornél mondaná: Ami késik, az jön!

Szóval igen, a cél ez, és nem állunk messze tőle, hogy meg is valósítsuk!

 

Mondják, hogy a jógának számtalan jótékony hatása van a mindennapi életre. A te esetedben még az egészséges táplálkozás is hozzátesz ehhez. Ennek kapcsán is adsz tanácsokat az érdeklődőknek?

 

Szívesen adok tanácsokat, de leginkább a saját tapasztalataimat szoktam megosztani. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy nem vagyok sem dietetikus, sem orvos, így tényleg csak a saját bőrömön tapasztalt változásokról tudok beszélni, de arról szívesen. A táborra el is fog készülni az első receptkönyvem, amiben igyekeztem egyszerű és nem drága ételeket „vegánosítani”. Azon még gondolkodom, hogy ezt milyen formában tegyem publikussá, nem biztos, hogy szeretném kiadón keresztül forgalomba hozni, mert csordultig vannak vele a boltok polcai, ezért inkább online, e-book formátumban várható.

 

Fiatal anyukaként dolgozol. Másoknak is javasolni szoktad a jógát, akik hasonló helyzetben vannak? Hiszen sokan mondják, hogy a jóga családcentrikus életforma.

 

Természetesen. Sőt, kismamáknak is. Én végig jógáztam, tornáztam a várandóságom alatt és nem csak, hogy nagyon jól esett, de sokkal könnyebb volt a 9 hónap is és a szülés is. Jó élmény volt nagyon, 4 óra alatt született meg Simon.

Persze különbséget kell tenni a három trimeszter között. Sok orvos azt tanácsolja, hogy az első 3 hónapba ne mozogjanak a kismamák, de én azt gondolom, hogy ha a tested szomjazik rá, akkor talán jobban tudja, mint bárki más. Érdemes odafigyelni a testi érzetekre, sokat elárulnak.

A második trimeszterben már látszik a pocak, kevesebb terünk van, sok gyakorlatot már nem szabad vagy helyettesítve lehet elvégezni. Az utolsó három hónapban pedig érdemes sokat foglalkozni a derekunkkal, a légző gyakorlatokkal, amik rengeteget segítenek a szülés alatt is.

A jóga megtanít arra, hogyan nézzünk nyíltan, félelem nélkül szembe a vajúdással, hogyan éljünk a jelenben, és hogy hogyan tudjuk az eseményeket úgy elfogadni, ahogy azok maguktól jönnek. A gyakorlás eredményeként nemcsak a várandósságot, a vajúdást könnyíthetjük meg, hanem a lehetséges problémákat is higgadtan tudjuk kezelni, mivel erőnk kimeríthetetlen forrásból táplálkozik. A meditáció különös fontossággal bír a várandósság ideje alatt, hiszen segítségével megszabadulunk minden félelmünktől és rossz érzésünktől. Főleg az első gyermeknél nagyon fontos, hogy az ászanákat (testhelyzeteket), pránájámákat (légzőgyakorlatokat) és meditációt rendszeresen gyakoroljuk, mert miután a baba megérkezik, biztos nagy hasznát vesszük majd kitartásunknak, és sikerül felülkerekednünk a stresszes, leterhelt időszakokon.

A jóga olyan erőforrást is jelent, amelyből merítve egy nő még szeretőbb és odaadóbb anyává válhat.

Fotó: Sántha Brigitta 

Miként képzeled a jövőd? Vannak-e konkrét céljaid, például a jógatáborral kapcsolatban?

 

Kezdjük először a közeli jövővel, a táborral. Ezzel kapcsolatban az a célom, hogy a résztvevőknek utat tudjak mutatni, megéreztetni velük a jóga rendszerének áldásos hatásait és segíteni nekik szabaddá tenni magukat. Ami nem feltétlenül fizikális szabadságot jelent, hanem azt, hogy megtanulják, mit engednek be az életükbe és mit nem. Szerintem ez az igazi gyökere a változásnak.

Ami hosszú távú célokat illeti, nagyon szeretnénk nagy családosok lenni, szeretnék minél többet oktatni és elvonulásokat szervezni a világ különböző pontjain. Szeretnék élő zenés jóga órákat is a szabadban, a zenét természetesen Kornél biztosítja; szeretnék gyerekeket is tanítani és kismamák számára egy videót is forgatni. Szeretnék minden nap sok gyümölcsöt és zöldséget az asztalra tenni a családomnak, a legklasszabb az lenne ha ezt meg is tudnám termelni a saját kertünkben. Szeretnénk sok utazási élménnyel gazdagítani a gyermekünk, leendő gyermekeink gyermek éveit, bár ebben a mondatban túl sokszor használtam a gyermek szót. (mosolyog) Ősszel elkezdjük Kornéllal közösen tervezett jóga ruházat - kismama és baby is - megvarratását is, amit nagyon izgatottan várok.

Szerző: Gyeszát Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.