Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » A város javáért – interjú a jarokelo.hu projektvezetőjével

A város javáért – interjú a jarokelo.hu projektvezetőjével

2015. Március 17. 16:10

Ha találkozott valaki Budapest utcáin egy problémás útszakasszal, és nem tudott senkihez sem fordulni bajával, annak most tudok ajánlani egy oldalt. A jarokelo.hu oldaltól La Marietta nyilatkozott ennek a módjáról. Járjon mindenki nyitott szemmel és akkor szebbé tehetjük az utcákat!

Fotó: www.jarokelo.hu

Miként született a járókelő.hu ötlete?

 

A Járókelőt 2012 októberében indítottuk el, mert szerettünk volna egy olyan oldalt, ahol a városlakók maguk is beleszólhatnak abba, hogyan épül-szépül a város. Azt akartuk, hogy az emberek ne unottan sétáljanak el a városi problémák mellett, hanem igenis panaszkodjanak, vagy kérjenek az önkormányzattól. Az eredeti ötletet – hogy lefényképezem, ami nem tetszik, és elküldöm az interneten keresztül az önkormányzatnak –, már jóval korábban megvalósították Londonban, igaz, teljesen más megközelítéssel. A londoni Járókelőn minden automatikusan továbbítódik az illetékeseknek, mi viszont napi kapcsolatban vagyunk a BKK-val, az önkormányzatokkal, a felhasználókkal. Ha egy régóta fennálló problémáról van szó, megkérjük őket, hogy küldjenek új fotót például.

 

Hogyan működik az oldal?

 

Sétálsz, belebotlasz egy gödörbe a járdán, kerékpározol, nem működik a biciklis jelzőlámpa, ülsz a kocsidban és öt percen keresztül vársz a zöldre ott, ahol eddig maximum másfél percet vártál... Bármilyen közterületi problémáról küldhetsz nekünk képet egy pár szóval arról, milyen megoldást vársz. Mi ezt továbbítjuk az illetékeseknek, és megjelenítjük a honlapunkon is. Mindenki figyelemmel követheti, hogyan oldódik meg egy probléma Budapesten.

Fotó: www.jarokelo.hu

Hány főből áll a csapat?

 

Nagyjából tucatnyian vagyunk, akik rendszeresen dolgozunk az oldal üzemeltetésén. Havonta szoktunk személyesen találkozni. Erről a facebook oldalunkon vannak mindig friss infók.

 

Van más ilyen kezdeményezés is az országban?

 

A közösségépítés részben a Miutcánk.hu hasonlít, az állampolgári tudatosság növelésében pedig a Kimittud.org hasonló. A Miutcánkon barátokat kereshetsz a szomszédságodból, a KiMitTudon pedig hivatalos intézményeknek tehetsz fel kérdéseket.

 

Milyen visszhangja volt a lakosok között?

 

Az emberek mindig nagyon örülnek, ha egy önkormányzat válaszol és a probléma megoldódik. Mostmár gyakran előfordul, hogy közterületi problémákkal kapcsolatos kérdésekkel először hozzánk fordulnak az internetezők, még akkor is, ha nem Budapestről van szó.

Fotó: www.jarokelo.hu

Milyen fejlesztéseket terveztek a jövőben?

 

Az idén tervezünk egy re-designt és még tartozunk egy iPhone és egy Windows Phone alkalmazással.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.