Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » A világ legvékonyabb lencséjét alkották meg ausztrál kutatók

A világ legvékonyabb lencséjét alkották meg ausztrál kutatók

2016. Március 11. 19:22
A világ legvékonyabb lencséjét alkották meg ausztrál kutatók - Kép 1.

A világ legvékonyabb optikai lencséjét alkották meg ausztrál kutatók, akiknek áttörése forradalmasíthatja a nanotechnológiát.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakemberei által megalkotott 6,3 nanométeres lencsét az orvoslás, a tudomány és a technológia terén is lehetne hasznosítani, valamint a hajlítható számítógép-monitorok és a minikamerák gyártását is forradalmasíthatja. A fejlesztés révén a rovarok összetett szeme is leutánozható lenne egy sor mikrolencsével.

A kutatást vezető Yuerui (Larry) Lu szerint a fejlesztés a molibdén-diszulfid kristályban rejlő lenyűgöző optikai lehetőségekre épül. "A molibdén-diszulfid egy elképesztő anyag. Túléli a magas hőmérsékletet, nagyszerű kenőanyag, jó félvezető és fotonkibocsátásra is képes" - mondta a szakember.

A kutatók egy molibdén-diszulfid kristály "felszeletelésekor" fedezték fel, hogy az egyes rétegek milyen lenyűgöző optikai képességekkel bírnak.

Az eddigi legvékonyabb lencsét 50 nanométer vastagságú arany nanorudak felhasználásával készítették - írja a Gizmodo.com.au internetes oldal.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.