Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Alapos jogi háttér kell az online vállalkozások mögé – Dr. Krausz Miklós

Alapos jogi háttér kell az online vállalkozások mögé – Dr. Krausz Miklós

2015. Október 16. 18:36

Bizonyos, hogy népszerű forma lett mára az internetes vállalkozás, legyen szó webshopról, vagy bármilyen gazdasági tevékenységként működtetett honlapról. Azonban az internet szabályozása kényes és bonyolult terület, mindenképpen szakember segítségét igényli, hogy megfelelő jogi háttér álljon a vállalkozások mögött. Előző interjúnkban Dr. Krausz Miklóssal beszélgettünk a Net-jog-ról, védjeggyé vált jogi irodájuk széles perspektívában foglalkozik az internetes joggal, adatvédelemmel, s egyéb jogszabályokhoz kapcsolódó kérdésekkel. Mostani cikkünkben részletesen beszélgetünk aktuális jogi kérdésekről.

Fotó: Net-jog / www.net-jog.hu /

Meglehetősen divatos vállalkozássá nőtte ki magát a webshop-üzemeltetés. Az eladni kívánt áru határozza meg az aktuális jogi hátteret a webshopokban, vagy legyen szó bármilyen termékről, minden esetben ugyanaz a jogi háttér szükséges?

 

Alapvetően minden webshopnak meg kell felelnie a hatályos jogi környezetnek a termékkínálattól függetlenül. Persze a termékek fajtája meghatároz bizonyos kivételeket (például romlandó élelmiszer esetén nem lesz elállási joga a vásárlónak). És némelyeknél plusz jogi kötelezettség keletkezik, például 10.000 Ft feletti műszaki cikkeknél kötelező jótállást kell vállalni a webáruháznak.

 

A webshopok Általános Szerződési Feltételeiben fontos rögzíteni a felek jogait. Keresték már meg a jogi irodát panaszos vásárlók, akiknek sérültek a jogai online vásárláskor?

 

Igen, volt már rá példa, hogy egy webshop az ÁSZF-ében tisztességtelen szerződési feltételt alkalmazott. Ezeket a tisztességtelen feltételeket a polgári törvénykönyvünk felsorolja, és adott esetben az általa létrejött szerződés (a webshopból történő vásárlás) semmis lehet. Egyébként ilyenkor minden esetben javasoljuk, hogy keresse fel a fogyasztó a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot és/vagy békéltető testületet.

 

A Net-jog által felügyelt webshopok ajánló logót is kapnak Önöktől „Itt vásárolhatsz” felirattal, amivel megbízható webáruházakká nyilvánítják őket. Kétségkívül nő a biztonságérzet egy-egy vásárlóban, ha ezzel a logóval találkozik. Milyen visszajelzéseket kaptak?

 

Nagyon szeretik az ügyfeleink és a fogyasztók egyaránt, hiszen egy jogilag rendben lévő webáruház tulajdonosa büszkén viseli a minősítést, míg a fogyasztó nagyobb bizalommal és kedvvel dönt a vásárlás mellett. Az utóbbi 4 év alatt már közel 300 webshop érdemelte ki a logót.

 Fotó: Net-jog / www.net-jog.hu /

Mit kell tudnia annak, aki webshopot szeretne indítani? Egyáltalán szabadon megteheti ezt bárki?

 

Elég sok jogszabályi előírásnak kell megfelelnie a leendő webshop üzemeltetőnek. Az egyik ilyen kezdeti lépés, hogy szükséges valamilyen vállalkozási forma megléte. Be kell jelenteni a tevékenységet a helyi jegyzőnek, be kell jelenteni az adatkezelést az adatvédelmi hatóságnak, ki kell alakítani a webshop helyes jogi szabályozását, stb. A fogyasztóvédelmi törvénytől kezdve az elektronikus kereskedelmi törvényen át az egységárak helyes feltüntetését szabályozó rendeleten keresztül, igen széles ismeretek szükségesek a problémamentes üzemeltetés érdekében.

 

Széles skálán mozognak a tevékenységi köreik. Ha az internetes felületet tekintjük, akkor a hírlevél-küldés többnyire problémás fogalomként él egy-egy online jelenlétet igénylő vállalkozás indításakor. Mik a tapasztalataik e téren?

 

A legnagyobb probléma még mindig az, hogy az online szereplők nem veszik tudomásul, hogy hírlevelet küldeni, csak előzetes hozzájárulás alapján lehet, hiszen itt szintén adatkezelés történik.

A hírlevélre történő feliratkozáskor adott hozzájárulás akkor tekinthető megadottnak, ha az önkéntes elhatározáson, valamint megfelelő tájékoztatáson alapul (adatkezelési tájékoztató megléte!), határozott/kifejezett, félreérthetetlen/egyértelmű, továbbá azt az érintett előzetesen adta meg. A weboldal üzemeltetőknek olyan megoldást kell a hozzájárulás beszerzése tekintetében alkalmazniuk, amelynek nyomán egyértelmű hozzájárulást adhatnak az érintettek. Ilyennek tekinthető például a „checkbox” használata, amelynek nyomán a regisztráció során az érintettek aktív, tevőleges magatartással járulhatnak hozzá az oldalon történő regisztrációhoz kapcsolódó adatkezeléshez.

 

Peres ügyekben is jogi képviseletet nyújtanak az embereknek. Milyen jellegű ügyekkel keresik meg legtöbbször a jogi irodát?

 

Ügyvédeinket elsősorban akkor keresik fel, amikor már baj van. Például, ha egy hibás ÁSZF nyomán valamilyen kellemetlen kötelezettség keletkezik. De gyakori az is, hogy a megvásárolt weboldal cím (domain) védjegy-oltalomba ütközik. A fentiek miatt javasoljuk mindig a megelőzést, hiszen jobb félni, mint megijedni!

Fotó: Net-jog / www.net-jog.hu /

Mennyire gyorsan változik az internet jogi szabályozása? Melyek azok a területek, amelyek gyakrabban újulhatnak meg, és nagyobb figyelmet kell szentelni neki?

 

Az internetre vonatkozó jogszabályok az utóbbi években rengeteget változtak. Tavaly 5, idén 2 jogszabály-változás volt. A legjelentősebb változás az volt, hogy az országgyűlés – egyébként uniós jogi kötelezettségének megfelelve – megalkotta a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződésekről szóló kormányrendeletet, mely 8 munkanapról 14 napra emelte fel a fogyasztó elállási jogát. Idén kiemelhető a fogyasztóvédelmi törvény változása, mely kötelezővé teszi a békéltető testület eljárásnak igénybevételét.

 

Kicsit eltekintve az internetes jogtól – nem egyszer hallottam magánembereket vitatkozni, hogy a vagyonvédelmi kamerák elhelyezése milyen módon jogszerű – hogyan is kell szabályosan elhelyezni őket. Mennyire összetett ennek a jogi háttere? Ilyen ügyekben is felkeresik a jogi irodát?

 

Természetesen igen, hiszen a kamerás megfigyelés esetén is adatkezelés történik. Ráadásul ennek a területnek a szabályozása is folyamatosan felértékelődik. A szabályok között megemlítendő, hogy kamerás megfigyelőrendszer csak szigorú korlátok között, előre meghatározott célokból használható. A megfigyelés célja kizárólag olyan, kiemelten fontos érdek, mint az élet, testi épség védelme, valamint a vagyonvédelem lehet, és fontos, hogy megfigyelőrendszert nem lehet egy bizonyos munkavállaló munkavégzésének ellenőrzésére használni. A kamerás megfigyelést folytatni nem lehet olyan helységben, ahol ez különösen sértheti az emberi méltóságot (öltözőkben, zuhanyzókban, pihenésre szolgáló helyiségekben stb.). A kamerák által rögzített adatok pedig általában 72 óráig tárolhatók.

Szerző: Gyeszát Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.