Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Amerika ízei magyarul – Nemes Nórát kérdeztem

Amerika ízei magyarul – Nemes Nórát kérdeztem

2015. Március 22. 10:38

A Dacota blog szerzője, Nemes Nóra az egyetemi évei alatt nagyon sok konyhának a kultúráját és ízeit is magába szívta. Ezeket az élményeit próbálja meg átdani olvasóinak a receptjei által. A blogján a legkülönbözőbb ízlésűek is találnak nekik tetsző receptet.

Fotó: Nemes Nóra / Nosalty.hu /

Kiktől lested el kezdetben a konyhai praktikákat?

 

Kiskoromban sokat voltam a konyhában, míg anyukám és a nagymamáim főztek – egy-két dologba engedtek beszállni, tojás felverése, tésztagyúrás, szaggatás. Sokáig nem érdekelt különösebben az ügy. Főzni főleg az egyetemen kezdtem el, eleinte anyagi okokból, később rájöttem, hogy a fogyókúrámnak sem árt, ha tudom mit eszek. Később szinte megszállott lettem – ma már úgy gondolom, ahol van egy tűzhely, ott lehet tanulni.

 

Milyen étellel kezdtél először egyedül? Emlékszel még rá?

 

Azt hiszem, egy rántotta volt. Vagy tejbegríz. Az biztos, hogy a nagymamám Tisza-parti házának konyhájában, olyan 8 éves korom körül történt.

Fotó: Nemes Nóra / Nosalty.hu /

Milyen végzettséggel rendelkezel? Kapcsolódik ez valahogy a főzéshez?

 

Nem igazán. Magyar-néprajz szakon végeztem, főzni hivatalosan soha nem tanultam. Bár a néprajzos múltam most is gyakran segít, és ha jobban belegondolok, már akkor is a táplálkozás-kultúrás órák voltak az abszolút kedvenceim.

 

Mikorra datálnád a kapcsolatodat a gasztronómiával?

 

Az egyetem utolsó évét Németországban töltöttem ösztöndíjjal. A kollégium, ahol laktam, másik 20 nemzet diákjainak adott otthont. Volt egy hatalmas, közös konyhánk, ott főztünk a barátaimmal – volt köztük olasz, szlovák, brazil, francia, mexikói. Rengeteg trükköt tanultam tőlük. Akkor már főzőcskéztem magamnak, de csak kezdetlegesen – egyszerűbb tészták, saláták, könnyű grillhúsok. Németországban nem csak a főzést szerettem meg, de szerelmes lettem a különböző kultúrák étkezési, főzési, ételfogyasztási szokásaiba. Azóta is azt vallom, ha meg akarsz ismerni egy kultúrát, a piacon kezd.

Fotó: Nemes Nóra / Nosalty.hu /

A nosalty.hu-n rengeteg amerikai recepted van. Jártál Amerikában?

 

Többször is, tulajdonképpen most is csak egy „hosszabb pihenőre“ jöttem haza. Egy nyáron át dolgoztam Ohio-ban az egyetem után, utoljára pedig másfél évig San Francisco-ban éltem. Sokan azt mondják, hogy az amerikai konyha rossz és unalmas, de nincs igazuk. Rossz étel mindenhol van, de hogy is lehetne unalmas egy olyan ország gasztronómiája, ami a világ olvasztótégelyének számít? Rengeteg jó receptet, technikát tanultam ott, az alapanyagok sokszínűsége pedig még mindig hiányzik.

 

Melyik konyhának az ízei, alapanyagai állnak közel hozzád?

 

Ez változó. Nem tudnék olyan konyhát mondani, amit kifejezetten nem szeretek, viszont minden autentikus íz azonnal izgalomba hoz, legyen szó egy disznószemes tacoról Mexikóban, vagy egy egyszerű kelkáposztás polentáról Toszkánából. San Francisco-ban nagyon sok thai ételt főztem – ott sokkal könnyebb beszerezni az alapanyagokat. Magyarországon próbálom kiélvezni azokat az alapanyagokat, amit ott kevésbé tudok beszerezni. Itthon szívesen főzök magyaros fogásokat, ha pedig egzotikumra vágyom, inkább készítek valami balkáni vagy mediterrán fogást, amihez könnyebb vásárolni, ami valószínűleg friss és ízletes lesz.

Fotó: Nemes Nóra / Nosalty.hu /

Vállalkozás elindításán még sosem gondolkodtál?

 

Egyelőre nem. A mostani csapatom a NoSaltynál nagyon jó – élvezet velük dolgozni. Nem tudom, mit hoz a jövő, ezzel a kétlaki élettel nehéz is előre tervezni, de úgy gondolom, szeretnék később is gasztronómiával foglalkozni.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.