Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Egy ártalmatlannak tűnő napozás is rejthet veszélyeket

Egy ártalmatlannak tűnő napozás is rejthet veszélyeket

2015. Június 07. 16:30

Egy korábbi cikkemben írtam már a balatoni strandok megnyitásáról, így gondoltam időszerű és hasznos lenne egy bejegyzés a napozás ártalmairól. Persze sok olyan hatása van, ami nélkülözhetetlen, például a D-vitamin a csontok szilárdságához és az erős immunrendszerhez is szükséges. A bőrgyógyászok a mértékletesség és a fokozatosság elvét vallják.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Colin Howley / Illusztráció

Az emberek jelentős része tudatában van, hogy a magas UV-sugárzás leégést, legvégső esetben pedig bőrrákot okozhat. Hiszen a nyári hónapokat megelőzően minden időjárás jelentésben és híradóban kitérnek a sugárzás mértékére és kockázatára. Mindezek tudatában csak minimális százalékban tesznek megelőző lépeseket.

Ha valaki nem tudja, hogy bőrtípusához milyen faktorú naptejet használjon, annak álljon itt egy kis segítség:

1-es bőrtípusba tartoznak a vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sosem barnulnak le. Ők használjanak 40-es fényvédő faktort.

2-es típusúak először leégnek, majd lebarnulnak. Számukra a 20-as felel meg.

3-as típusú emberek már a korábbiakhoz képest jól barnulnak, nekik a 10-es kellene.

4-es típusúak szinte sosem égnek le.

5-ös típusba az észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térség lakói sorolhatóak.

6-os típus a fekete bőrűeké. Ők 10-est vagy annál alacsonyabbat válasszanak!

A bőrgyógyászok egybehangzó vélekedése alapján a bőrt fokozatosan kell hozzászoktatni a napozáshoz. Sajnos az esetek többségében csak másnap ébrednek rá, hogy túlzásba estek!

A napégette bőr kezelésére tengernyi megoldás létezik. Mindenki maga döntheti el, hogy mit próbál ki. Vannak akik a házi praktikákra esküsznek, például a körömvirág nyugtató hatására vagy éppen a tejfölös pakolás hűtésére. Természetesen a patikákban vagy a drogériákban is találhatunk megoldást a problémánkra. A hűsítő krémektől egészen a hidratáló tejekig, bármit kipróbálhatunk. A legfontosabb mégis az, hogy a kivörösödött bőrt minél előbb hűtsük le és szervezetünk számára biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt!

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.