Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Egymillió hektáros tengeri parkot létesítettek Malajziában

Egymillió hektáros tengeri parkot létesítettek Malajziában

2016. Május 31. 20:06
Egymillió hektáros tengeri parkot létesítettek Malajziában - Kép 1.

A borneói Tun Mustapha Park a legnagyobb védett tengeri terület és cápa menedék Malajziában, melynek hivatalos természetvédelmi oltalmáról a múlt héten döntött a maláj kormány.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Joshua Nguyen / Illusztráció

A döntés, melynek több éves előkészítő folyamatában a WWF malajziai irodája is részt vett, mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából.

Az új védett terület a helyi civil szervezetek és a kormányzat több, mint 10 éves előkészítő munkájának köszönhetően jöhetett létre. A tengeri park a Csendes-óceán nyugati részén, a Korall-háromszög területén helyezkedik el; csaknem egymillió hektárnyi korallzátony, mangrove erdő, tengerifű mező, aktív halászterület és több mint 50 sziget megóvását szolgálja. A halászterület napi 100 tonna halat ad a part mentén és a környékbeli szigeteken élő, mintegy 80 000 ember számára, akik a világ egyik legváltozatosabb tengeri ökoszisztémájában élnek.

"Nagyszerű érzés, hogy 13 év erőfeszítései után végre jelentős védelmet tudunk biztosítani a tengeri élet sokféleségének" – mondta Dato' Dr Dionysius Sharma, a WWF Malajzia igazgatója. "A Tun Mustapha Park globális szimbóluma annak, hogy közös célokért összefogva valódi szolgálatot tehetünk a természet és az emberiség jövője érdekében."

A Tun Mustapha Park több mint 250 kőkorall fajjal, mintegy 360 halfajjal, a veszélyeztetettnek számító közönséges levesteknőssel, dugongokkal, valamint nagy kiterjedésű őserdőkkel, mangrovéval és tengerifű mezőkkel büszkélkedhet, melyek több ezer ember élelmiszerellátását és megélhetését biztosítják. Az elmúlt évtizedekben azonban ez az egyedülálló ökoszisztéma kitetté vált a túlhalászat, a pusztító hatású halászati technikák és a környezetszennyezés veszélyeinek, mely a fenntartható kezelés szükségességére hívja fel a figyelmet.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője 2013-ban egy éven keresztül személyesen is részt vett a majdani park létrehozásához kötődő munkában Borneón: Nemcsak a páratlan élővilág és az idelátogató turisták számára jelent mérföldkövet ez a döntés, hanem elsősorban azon közösségek számára, akik megélhetésük szempontjából a tengertől függenek. Számos közösséggel dolgoztunk együtt már évekkel ezelőtt, akik számára ez a döntés a reményt jelenti! A Tun Mustapha Park nemcsak azért lesz különleges, mert Dél-Kelet Ázsia második legnagyobb összefüggő tengervédelmi területe, hanem mert a sokéves kitartó munka következtében a park zónarendszere a helyi közösségekkel közösen, az ő igényeik figyelembevételével valósult meg, így magában hordozza a terület rendeltetésének megfelelő használat betartását is! Ez a munka, bárhol is zajlik a világban, mindannyiunk jövőjére hatással van."

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.