Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Értékes videó Afrikából - állatok reakciói a tükörképükre

Értékes videó Afrikából - állatok reakciói a tükörképükre

2015. Június 08. 15:06

Egy hét alatt gyűjtött hatalmas nézettséget az a közösségi videó, amelyben az állatok szembesülnek saját képmásukkal. A zseniális ötletet csak az állatok által mutatott viselkedésformák múlják felül. Ha tippelni kellett volna, hogy melyik állat miként reagál önmaga mására, jó eséllyel tippelhettünk volna például a majomfélek reakcióira.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Jeppestown / Illusztráció 

Egy nagyobb tükröt állítottak fel a vadonban, hogy a különböző állatok viselkedését kapják lencsevégre. A kamera által bizonyított reakciók a legkülönbözőbbek: némelyik megmosolyogtat, míg a másik ijesztőnek bizonyulhat. A kísérlet szervezőinek piros pont jár az átgondolt körülmények miatt, hiszen a tükröt hátulról is alaposan megerősítették, gondolva az agresszívebb viselkedésekre. 

Ha egy picit a kísérlet tartalmi hátterében kutakodunk, akkor fontos megemlíteni az etológia tudományát. Az etológia valamely személy, vagy nép erkölcseinek és szokásainak leírása; továbbá az állatok tartózkodási helyéről és életszokásairól szóló tan. Az etológia atyjának Konrad Lorenz-et tartják, akinek időtálló tanulmányai megalapozták az állatok viselkedéskutatását. Lorenz szerint az állatok viselkedése csak természetes ökológiai környezetükben értelmezhető és vizsgálható. Éppen ezért előtérbe helyezte a természetbeli megfigyeléseket a laboratóriumi vizsgálatokkal szemben. 1973-ban Nobel-díjjal ismerték el munkásságát.

 Forrás: Caters TV

A tükörképre adott reakció is egy kommunikációs forma, amely az állatok természetes környezetében való létrejöttével, hiteles vizsgálati szempontnak bizonyul.

Forrás: Révai Nagy Lexikona

Szerző: Gy.Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.