Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » "Eső után köpönyeg" – beszélgetés Dr. Krausz Miklóssal

"Eső után köpönyeg" – beszélgetés Dr. Krausz Miklóssal

2015. Március 24. 18:35

Az időjárásjelentést szinte mindenki nézi, hogy másnap kell-e kabátot felvenni reggel, vagy milyen idő várható a Balatonra. Aki viszont nem olvas utána, annak már csak "eső után köpönyeg" lesz. 2013-ban és 2014-ben elnyerték az év applikációja díjat. Dr. Krausz Miklós és Mészáros Dávid 2006-ban alapította a Köpönyeg.hu-t és azóta töretlenül növekszik az oldal népszerűsége.

Fotó: www.koponyeg.hu

Hogyan és mikor indult a koponyeg.hu oldal?

 

A Köpönyeg.hu-t 2006-ban alapította a korábban 15 napos időjárás-előrejelzést kitaláló és működtető dr. Krausz Miklós, valamint az ingatlan.com-ot üzemeltető Arkon Zrt., élén Mészáros Dáviddal. A weboldal mára Magyarország meghatározó időjárás-előrejelzéssel foglalkozó portáljává nőtte ki magát, naponta 300 ezer ember olvassa itt a prognózisokat, több tízezer okostelefonon brekeg a Köpönyeg békája.

 

Milyen technikai háttér szükséges a működéshez?

 

A folyamatos működéshez elengedhetetlen a stabil technikai háttér, és a felhasználónk, észlelőink folyamatos kiszolgálása, velük a kapcsolat biztosítása. Mobil applikációnk 2013-ban és 2014-ben is elnyerték az év applikációja díjat, ez nem sikerülhetett volna a folyamatos fejlesztések nélkül, így erre nagy hangsúlyt helyezünk.

 

Hány napra vállaltok biztos előrejelzést?

 

A Köpönyeg.hu megalakulása óta létezik 15 napos időjárás-előrejelzés. Azelőtt nem volt, azóta viszont már vannak – értelmetlen – hosszabb távú előrejelzések is. Manapság valószínűségi előrejelzést 15 napra, nagy bizonyossággal bekövetkező előrejelzést kb. 10 napra lehet készíteni. Mi azzal a kitétellel készítünk 15 napos előrejelzést, hogy megjelenítjük a várható beválási esélyt is. Ilyen más weboldalon nem létezik.

 

Mitől függ a beválási esély pontossága?

 

A beválási esély az előrejelzett és a ténylegesen mért adatok közötti különbség előrevetítése, azaz azt mutatja, hogy mennyire nagy a bizonytalanság az előrejelzésben. Egy tartósan napos, száraz augusztuson 90% körüli is lehet ez az érték, míg egy mediterrán ciklonos januáron, amikor sokszor néhány órával a várható csapadékhullás előtt sem tiszta, hogy milyen halmazállapotú lesz a csapadék, ez az érték 70% alatti lehet.

Fotó: www.koponyeg.hu

Azoknak jóslásoknak szabad hinni, akik már januárban állítják, hogy milyen csapadékos lesz a nyár, vagy mennyire lesz meleg?

 

Léteznek ilyen hosszútávú időjárási modellek, melyek főleg az adott térség időjárási helyzetét próbálják eltalálni. Ezen előrevetítések beválása 50% körüli, azaz vagy bejön, vagy nem.

 

Ha mondjuk közeledik egy hatalmas hóvihar jelen pillanatban, akkor mennyivel előtte tudjátok informálni az olvasóitokat?

 

Az adott időjárási helyzetől függ: ha stabilan adják a modellfutások, akkor akár már 15 nappal korábban, ha azonban nagy a bizonytalanság a modellek között, akkor ez az időtáv lecsökkenhet 72 órára is. Ezért kell minden nap figyelni az előrejelzéseket, hiszen az időjárás minden pillanatban változik, az emberiség csak próbálja lemodellezni a jövőt.

 

Kaptatok már kellemetlen üzeneteket, hogy valakinek az időjárás elrontotta a nyaralását? Ilyen esetben titeket hibáztatnak?

 

Természetesen kaptunk ilyen üzenetet, és legtöbbször nem az időjárás-változást, hanem minket hibáztatnak a felhasználók. Ezek a felhasználók legtöbbször nem figyelik folyamatosan az előrejelzéseket, nem nézik meg a beválási esélyt sem, azaz az ő körültekintésük sem teljes mértékű. Egyébként mindig azt ajánljuk, hogy előrejelzések ide, szuperszámítógépek oda, ha tehetjük mindig olyan helyre tervezzük a nyaralást, ahol van fedett fürdőzési lehetőség, úgy nem lesz „rémálom“ a vakáció... (mosolyog)

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.