Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Házilag barkácsolható légkondi

Házilag barkácsolható légkondi

2015. Július 02. 11:23

A napokban kezdődött el a nyár újabb rohama, ezért fontosnak tartom a jelenlegi cikkemet. Persze a lenti légkondi nem veheti fel a versenyt a boltban kapható készülékekkel, de akinek nincs pénze rá, annak jó megoldás lehet. Lássuk, mire van szükségünk!

Fotó: Flickr / Creative Commons / Pierre (Renes) / Illusztráció 

A jéghűtés egyszerű elvén alapul, az a saját két kézzel is összeszerelhető készülék, amihez mindössze egy vödörre, egy kisebb fajta ventillátorra, alumíniumcsőre, és sok-sok jégre van szükségünk.

Az átlagosnak vehető 2,6 kW teljesítményű légkondicionáló készülékhez mérten a jégklíma óránként mindössze 15 wattot fogyaszt, valamint 1,5-3 kilogramm jeget.

Ezek az alkatrészek szükségesek hozzá:

1 db. 40-60 cm magas, 30 cm átmérőjű fedeles műanyag vödör

2 db. 3,5 m hosszú, 20 mm átmérőjű alumínium cső  

1 db. 30 cm átmérőjű alumínium tálca (vagy lemezből vágott korong)

1 db. 35-38 cm átmérőjű alumínium tálca (vagy lemezből vágott korong)

1,2 m hosszú 60 cm széles hidegen hengerelt vékony alumínium lemez

1,2 m hosszú 30 cm széles polikarbonát lap

10 cm átmérőjű elszívó ventilátor

Maradék kábel, sziloplaszt, szigetelőanyag

Ha a következő lépéseket betartja, akkor könnyedén el tudja készíteni:

1. 20 cm-re a vödör aljától vágjunk egy 2,5 x 5 cm-s légbeömlő nyílást. Az ellentétes oldalon is vágjuk egy lyukat, és szereljük be a ventilátort.

2. 5 cm-re a vödör aljától szigetelve illesszünk be egy leengedő csapot. Állítsuk a vödröt egy sámlira, hogy a csap alá odaférjen egy vízgyűjtő edény.

3. Illesszünk a vödör falához körbe egy 30 cm széles, 90 cm hosszú alulemezt: ez továbbítja az olvadékvíz hidegét a felső légkeringető részbe. A lemez felfelé kilóg a vödörből.

4. A kilógó alulemez körül hajlítsuk körbe, henger alakúra a polikarbonát lapot, amely összefogja és szigeteli is az alulemezt. 

5. Fúrjunk lyukat a kisebbik alutálcába, és helyezzük a vödörbe. Ez két részre osztja a belső teret, az alsó rész lesz a vízgyűjtő, ahová a lyukon keresztül lecsöpög az olvadékvíz (ebbe beleér az előbbi lemez).

6. Vágjuk rövid szakaszokra az egyik alucsövet, és helyezzük a darabokat a tálcára úgy, hogy a csövek egyik vége a légbeömlő nyílás, a másik vége pedig a ventilátor nyílása felé nézzen.

7. Alakítsunk ki távtartókat a vödör belső falán, hogy a második alulemez ne érintkezzen a vödörrel. 

8. A csövekre merőlegesen helyezzük be a másik csőből vágott darabokat, és körülöttük alakítsunk henger formára egy 30 cm széles alulemezt, amely a csövek végéhez irányítja a levegőt. Igazítsuk úgy el, hogy a ventilátor által beszívott levegő ne a vödör fala mentén egyenesen a légbeömlő nyílástól érkezzen, hanem haladjon át az alucsöveken.

9. Töltsük fel a vödröt jéggel.

10. Tegyük rá a nagyobbik tálcát, amely a henger formára hajlított polikarbonát lap mentén lezárja az alulemezzel kiegészített vödör tetejét, így a ventilátor nem kap onnan levegőt. Az egész tetejére tegyük fel a vödör saját tetejét a még biztosabb lezárás érdekében.

11. A ventilátor kimenetére rögzítsünk egy 20 cm hosszú PVC-csövet, amely a hideg levegőt irányítja.

Forrás: http://365.reblog.hu/ 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.