Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Idén május 3-án ünnepeljük az Anyák napját - néhány történelmi adat

Idén május 3-án ünnepeljük az Anyák napját - néhány történelmi adat

2015. Május 03. 11:07

Május első vasárnapján emlékezünk meg Magyarországon az anyaságról, különböző országokban más-más napokon tartják meg ezt a jeles napot. Az anyák megünneplése az ókori Görögországig nyúlik vissza. Akkoriban Rheanak, az istenek anyjának a tiszteletét ünnepelték, később már az anyákat is felköszöntötték.

 Fotó: Flickr / Creative Commons / Martin Fisch 

Az évek során folyamatosan változott az ünnep, amíg elnyerte mai formáját. Minden ország más jelentést kapcsol ehhez az ünnephez. Az óvodában és az iskolában a gyerekeknek ez az időszak a verstanulásról szól, és, hogy a lehető legszebb ajándékot tudják elkészíteni az édesanyjuknak. Egy kicsit idősebben már talán mást jelent, hogy észrevétlenül kipuhatolózzuk, hogy mégis milyen édességet szeret anyu, vagy apuval közösen összedobni egy kis ajándékot. Vagy éppen egy napra átvállalják a mosogatást a férfiak a családban.

Az Egyesült Államokban 1872-ben tartották meg az Anyák napját, Bostonban. Woodrow Wilson amerikai elnök viszont csak 1914. május 9-én tette hivatalossá az Anyák napját, amit minden év május második vasárnapján tartottak, a mai napig is.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt rendezte meg az első ünnepet, és a májusi Mária-tisztelet hagyományaival kapcsolták össze. 1928-ban már hivatali rendelet tette hivatalos ünneppé az iskolákban.

Sokan itt is úgy gondolják, mint a Nők napján, hogy ezt is csak a virágosok, és ajándékboltok fújják fel, de nem fontos pénzt kiadni az ajándékunkért, amivel meglepjük az édesanyánkat. Lehet kézzel is készíteni.

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.