Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Itt az allergia szezonja - fontos az odafigyelés!

Itt az allergia szezonja - fontos az odafigyelés!

2015. Április 30. 13:13

A kellemes meleg idővel nem csak a rövidebb nadrágok és felsők kerülnek elő, hanem sajnos nagyon sokan nem tudnak kilépni úgy az ajtón, hogy ne lenne náluk egy nagy adag zsebkendő. Az allergia egy túlzott reakció a szervezet részéről egy bizonyos anyagra, ami normális körülmények között nem jelentene gondot.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Jim Lukach

Ilyen lehet a pollen, az állati szőrök, atka, állatok mérgei, élelmiszerek, gyógyszerek. A tünetek nagymértékben változhatnak, attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Azok az allergének, amelyek levegőben terjednek (pollen, atkák), a légutak és a szem szaruhártyájának gyulladását okozhatják. Ilyen a szénanátha, amely tüsszentést, a szem irritációját, vagy könnyezést okoz.

Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, akkor felléphet hasüregi fájdalom, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma, az bőrpírrel, duzzadással járhat.

Súlyosabb esetben az allergia nem csak egy szervre korlátozódik, hanem az egész szervezetre kiterjedhet, ami sokkos reakcióhoz vezethet. Ez az állapot kezelés nélkül akár halált is okozhat. Ilyenkor felléphet fulladas, verejtékezés, légszomj. Ha egy embertársunkon az allergiás sokk tüneteit észleljük, azonnal hívjunk orvosi segítséget! Az orvos kiérkeztéig, az adrenalin injekció beadása segíthet. Fontos, hogy a beteget ne hagyjuk magára, hiszen könnyen megfulladhat! Az efféle súlyos allergiás rohamot legtöbbször a rovarcsípések (darázs- és méhcsípés), a gyógyszerek és egyes élelmiszerek okozhatnak. Sajnos az allergiás sokkra gyógyszeres megelőzés nem létezik. Ha már ismerjük az allergiát okozó elemet, akkor azt kell elkerülni.

Az allergia kezelése esetében, még nem létezik oki gyógymód, de bizonyos esetekben a betegnek egyre nagyobb mennyiségű allergént adnak és ezáltal nő az immunrendszer tűrőképessége. A már kialakult allergiára számos gyógyszer nyújthat megoldást.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.