Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Izland káprázatos, különösen a fotós szemével

Izland káprázatos, különösen a fotós szemével

2017. Január 31. 20:16
Izland káprázatos, különösen a fotós szemével - Kép 1.

Czakó Balázs Izlandon készült képeire nem ismerjük a jó szót, a szánk is tátva maradt... Mesébe illő képeket kaptunk a fotóstól.

Nagy álmom volt, hogy kijussak Izlandra, a fotósok mennyországába – számolt be a fotós. – A „Lightquest : Iceland – A travel & landscape photography workshop” fotós túra két fő szervezője (és oktatója) Dany Eid és Shadi Nassri voltak. Akkor szereztem róla tudomást, amikor is februárban felkérték Daniel K Cheong-ot, hogy legyen vendégoktató. Azonnal tudtam: ott a helyem. Sajnos az utolsó pillanatig nem volt biztos a részvételem, mivel elég sok dolog jött össze, de végül sikerült a problémákon felülkerekedni.

Fotó: Fjaðrárgljúfur kanyon és a sarki fény, Izland délkeleti részén (Kép címe: Megszólít az éjszaka)

Jökulsárlón melletti jégbarlang (Kép címe: Jégbarlang) (a képen látható alak a távolban az egyik társunk Daniel K. Cheong)

Stokksnes egy rendkívül híres előhegység Izland délkeleti részén (Kép címe: Stokssnes-i napkelte)

Életem egyik legnagyobb élménye volt, noha az időjárás gyakran próbára tett minket. Az egyik társunk a Diamond Beach-en elesett, mikor megpróbált a fényképezőgépével elfutni az egyik hullám elől, de elesett és majdnem eltört a csuklója. Beborította a hullám és elázott a fényképezőgépe is, s az objektív is. Mindkettő javíthatatlan. Pedig a 2015-ös túrán már ketten jártak így, ezért felhívták a figyelmünket erre. Ezen a partszakaszon nagyon veszélyes a fotózás. Viszont cserébe olyan képek készülhetnek, melyek egyediek az egész világon. Két órát töltöttünk másodszorra a parton, ezalatt volt verőfényes napsütés, szél, eső és hó. Hihetetlen a hely. Háromszor áztam el térdig, kétszer éppen ezen a partszakaszon. Ilyen esetben sajnos nem lehet azonnal visszamenni a szállásra, hiába voltunk két kisbusszal. De nem is akartam... Két órát fotóztam még úgy, hogy tiszta víz volt a csizmám, a zoknijaim. Nem csak a Diamond Beach-en volt nehéz a fotózás: ugyan hideg nem volt (0 és -5 fok között volt általában a hőmérséklet), de a hatalmas szél is gyakran problémát okozott. Utolsó előtti éjszaka lezárták az utakat, mert akkora szél volt (160km/h). A kocsikkal védett helyre kellett állnunk, ne hogy felboruljanak. A személyzet jött értünk, hogy átvigyenek a 200 méterre lévő éttermükbe.

Diamond Beach a Jökulsárlón melletti partszakasz (Kép címe: Gyémánt a parton)

Diamond Beach

Diamond Beach

Kirkjufell Izland egyik leghíresebb hegye

Lezuhant repülőgéproncs a parton Izland déli részén. Több, mint 10 kilométert gyalogoltak azért, hogy ez a kép elkészülhessen (A terület tulajdonosa lezárta a partot, mivel a rengeteg turista megrongálta a gépet)

Seljalandsfoss Izland egyik híres, festői szépségű vízesése a 2010-es kitöréséről elhíresült Eyjafjallajökull vulkán nyugati lábainál található. A 66 méter magas zuhatag azért is különleges, mert a vízfüggöny mögé sétálva egészen egyedi perspektívából lehet gyönyörködni az izlandi tájban.

Ezzel a gépjárművel közelítették meg a Jökulsárlón melletti jégbarlangot.

Az útvonal valamennyire rugalmas volt az időjárás miatt, de ezt nem is lehet másképp csinálni. Volt hogy egész nap utaztunk, lepakoltunk az következő szálláson, aztán jött egy hét-három órás naplemente-fotózás. Utána vissza a szállásra, megszárítottuk a ruhánkat és a bakancsokat, s már mentünk is sarki fényre vadászni. Megint két órás út, három óra várakozás egy befagyott tó jegén, aztán vissza a szállásra és reggel már napkelte-fotózás... Aztán délután jégbarlang -túra. Éjjel pedig újra sarki fény vadászat. Nem kellett sokat aludni...

Stokksnes előhegység, Izland délkeleti részén. Naplemente előtt készítette ezt a fotót magáról Czakó Balázs, közben pedig a hullámok majdnem feldöntötték az állványt. (Kép címe: Mindig mozgásban)

Éppen egyik helyszínről mentek a másikra, mikor az út szélén megpillantották a sarki fényt. Izlandon nagy részén rendkívül keskeny, két sávos utak vannak, így elég balesetveszélyes egy-egy ilyen „pihenő” (Kép címe: Végtelen utazás)

Izland egyik híres kis fekete temploma a Búðakirkja (Snæfellsnes peninsula)

Stokksnes előhegység melletti tengerpart (Kép címe: Movements)

Komor tengerpart

Jökulsárlón melletti jégbarlang részlet (Kép címe: Textúrák)

Volt, hogy egész éjjel mentek egy-két jó fotóért

Seljalandsfoss melletti táj a naplementében

A két mentorral (Dany Eid, Czakó Balázs, Daniel K. Cheong)

Tizenöt fős volt a csoport, ebből három mentor

Czakó Balázsról bővebben itt...

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.