Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Jól van, Csillag!

Jól van, Csillag!

2016. Március 06. 20:38
Jól van, Csillag! - Kép 1.

A ló büszke tartású, szép, azt is mondhatnám, nemes állat. Az ember legősibb háziállatainak egyike, élő közlekedési és munkaeszköze, hűséges segítője.

Ilyeneket írtam volna a lóról dolgozatomban, ha valaha egy magyarórán erről kell fogalmazást készíteni. S aztán, mint aki jól végezte dolgát, e pár mondat után leteszem a tollamat. Ha ma írnék a lóról, már hosszabbra sikeredne fogalmazásom. Biztosan beszámolnék benne a harmincegynéhány éves Laciról is, aki tavaly ismerkedett meg Csillaggal, a lóval és a lovaglás élvezetével. Eleinte félt, a nyugodt, nagy állat közelébe se mert menni, s időbe telt, míg végre felült rá. Aztán fogyni kezdett otthon a kockacukor a cukortartóban… Laci és a ló összebarátkoztak.

Lacit a hét végén láttam lovagolni egy sportpályáján. Bemutatót tartott társaival. Laci értelmi fogyatékos, úgynevezett Down-szindrómás fiatalember.

Pár évtizede gyógypedagógus szakemberek felismerték a lovaglás gyógyító, terápikus hatását. A ló mozgása, járásának ritmusa teljesen megfelel az emberének, s a ló igen értelmes, türelmes társ. Az egyenletes, fájdalmat nem okozó ritmikus mozgás jótékony, izomlazító és izomgörcsoldó hatása mellett a ló testközelsége, testmelege is erősen hat a lovasterápiában résztvevőkre.

Ellestem egy intim pillanatot: lovaglása végén Laci átkarolta a ló nyakát, odanyomta arcát nagy, meleg pofájához, s hosszasan ismételgette: - Jól van, Csillag! Jól van!

Szerző: Ilosvai Ferenc gyógypedagógus

Ajánlja Dr. Hídvégi Márta online pszichológus

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.