Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Két hét múlva indul a magyar dinnyeszezon

Két hét múlva indul a magyar dinnyeszezon

2015. Június 29. 13:43

A nyár számomra egyet jelent a görögdinnyével, és a többi gyümölccsel. A városban mindig azt figyelem, hogy mikor megy már le az ára, hogy megkóstolhassam az ízét. Idén nem tudtam kivárni, hogy elsőre magyar gyümölcsöt egyek, de már nem kell sokáig várni, hogy a boltok polcairól hazai terméket vehessünk le.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Harsha K R 

A termelők nagyjából 220-240 ezer tonna gyümölcsre számítanak. Főleg Németországba, Csehországba és Lengyelországba szállítanak belőle. A véleményük szerint idén jobb minőségű termés lesz a tavalyihoz képest. A becslés szerint sárgadinnyéből 17-18 ezer tonna lesz, az export ennél a gyümölcsnél minimális.

A görögdinnyét legkorábban nagyjából 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban örökítették meg hieroglifákon. Gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelem gyanánt a túlvilágra.

Formája lehet hosszúkás és gömbölyű, héja lehet sötétöld, illetve világoszöld, zöld csíkokkal. Húsának színe lehet piros vagy sárga. Elsősorban édes íze miatt fogyasztjuk, mivel vitamintartalma elhanyagolható. Víztartalma jelentős, 90-95%-os, így egy nagyobb adaggal fedezhetjük a napi folyadékfogyasztásunk egy részét. Régebben vizelethajtó hatása miatt gyógynövényként tartották nyilván.

Ha már kezdünk a nyár vége felé ráunni a dinnyére, akkor érdemes egy egyszerűen elkészíthető salátát összedobni. A fetás-görögdinnyés salátához szükségünk van: 1 fej lilahagymára, 1 evőkanál balzsamecetre, kb. 1kg görögdinnyére (felszeletelve), 15-20 dkg feta sajtra, és menta levélre. A felkockázott görögdinnyét öntsük egy tálba. Morzsoljuk rá a fetát, a lilahagymát pedig vágjuk nagyon vékony szeletekre, és adjuk hozzá azt is. Öntsük rá a balzsamecetet, majd tépkedjük rá a mentát. Ha szeretnénk, akkor sóval és borssal ízesíthetjük.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.