Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Medvehagyma vagy gyöngyvirág? Nagyobb odafigyelést igényel!

Medvehagyma vagy gyöngyvirág? Nagyobb odafigyelést igényel!

2015. Március 23. 16:10

Ez a kérdés sokakban felmerülhet a napokban, hogy a növény, amit találtak az erdőben, az most éppen melyik. A tavasz egyik első hírnöke, a medvehagyma az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségesen étkezők körében. Más néven a vadfokhagyma, egy Ázsiából származó fokhagyma európai változata. 

Fotó: Flickr / Creative Commons / Tamás Andó

Az egész Európában megtalálható évelő növényt leginkább a nedves, sötétebb erdőkben gyűjthetjük. Szedésekor rendkívül körültekintően kell eljárnunk, ha nem akarjuk megmérgezni magunkat, mivel rossz növényt gyűjtöttünk a kosarunkba. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel ássák ki és fogyasztják termését, de a vaddisznók sem vetik meg. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére már elszárdanak - még a virágzása előtt le kell szedni. Április-májusban virágzik.

A medvehagyma könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel. Mindkét esetben mérgezésről beszélhetünk fogyasztás esetén. A medvehagyma levelei és virágzata erősen fokhagyma- illatúak, míg a másik kettőé nem.

Nyersen célszerű felhasználni, mert szárítva rohamosan veszt a gyógyhatásából. Jelentős élettani hatásai vannak, hiszen levelei rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaznak. Az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő, de gyomor bántalmak kezelésére is alkalmas, krónikus hasmenés, szorulás ellen is jó hatással van, valamint vizelet ürítést segítő hatóanyagként is hasznosítható. Női problémák és változókori panaszok enyhítésére is alkalmas. Tisztító hatása is jelentős, a vesét, a húgyhólyagot és a vért is tisztítja. Szédülést és fejfájást is kezelünk vele, de a magas vérnyomást is csökkenti. De persze van hátránya is a használatának. Véralvadásgátlóval párhuzamos fogyasztása nem javasolt, mert a vérzést fokozza. Ezért műtét előtt sem lehet fogyasztani. Gyulladáscsökkentőt szedők pedig csak orvosi engedéllyel és felügyelettel fogyaszthatják ezeket az ízletes leveleket.

Kenyérre szórva, vagy salátához adva is lehet enni, de krémlevest is lehet belőle készíteni, illetve pogácsákat fűszerezhetünk vele.

Ha már kifogytunk a medvehagyma leveléből, akkor sem kell szomorkodni, hiszen ősszel felszedhetjük a hagyma részét is. Ezt a részét a növénynek hasonlóan tudjuk hasznosítani, mint a fokhagymát.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.