Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Mi az a Gömböc?

Mi az a Gömböc?

2015. November 27. 12:19

Bizonyára sokan hallottak már róla, de abban is bizonyos vagyok, hogy lesz, akinek új információkat tartalmaz a cikk. A Gömböc egy zseniális magyar találmány a sikertörténetek között, ami matematikai összefüggéseken alapul.

Fotó: wikipédia / Creative Commons

Évek óta csodálják a világban. Várkonyi Péter és Domokos Gábor BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói alkották meg a testet 2007-ben. A Gömböc a kejfeljancsihoz hasonlóan viselkedik, egyensúlyba áll, bármelyik felületére is tesszük le az asztalra, hasonlóan a hátpáncéljukra fordult teknősökhöz, akiknél hasonló jelenség figyelhető meg. Mégis komoly matematikai háttere és definícója van az elmélet formába öntésének, amit kimagasló elismeréssel fogadott a szakma világszerte.

Matematikai háttér

"A Gömböc egy konvex, homogén anyagú test, amelynek 1 stabil és 1 instabil egyensúlyi helyzete van vízszintes felületen. Inhomogén anyagból könnyű Gömböc-szerű testet készíteni, ilyen például a keljfeljancsi. A konvexitás is fontos kikötés: a konkáv testek nem mindig a felületükön gördülnek, emiatt konkáv Gömböcöt is könnyű létrehozni" - írja a gomboc.eu.

Sokrétű felhasználhatóság

A Gömböc matematikája hasznosult már a Mars-kutatásban a marsi kavicsok vizsgálatakor, robotépítésben, ahol is a test formai adottságai teszik lehetővé, hogy bármilyen állapotból talpra állhasson a tárgy. A Gömböc-forma azonban érzékeny kivitelezés, századmilliméterek is dönthetnek a test egyensúlyi hatékonyságáról.

Források: gomboc.eu, vilagtudomany.hu

Szerző: Gy.Zsolt

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.