Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Napfogyatkozás március 20-án

Napfogyatkozás március 20-án

2015. Március 18. 13:01

Hazánkban március 20-án közel hatvan százalékos napfogyatkozás fog a szemünk elé tárulni. Ha mindenáron teljesben szeretnénk gyönyörködni, akkor az Atlanti-óceán északi vidékére kell elutaznunk. Úticélnak pedig a Feröer-szigeteket és a Spitzbergákat adják meg.

Fotó: Flickr / Creative Commons / halfrain

A jelenség Budapesten délelőtt 9:39-kor fog kezdődni és 11:59-ig fog tartani. A csúcspontja 10:48-kor fog bekövetkezni, amikor a Hold majdnem hatvan százalékban fogja eltakarni a Napot. Teljes sötétségre nem kell számítanunk, azonban a napfény intenzitása szemmel érzékelhetően gyengébb lesz.

Legutóbb 1999-ben tapasztalhattunk napfogyatkozást. Azóta szinte már mindenki rendelkezik kamerás telefonnal, és ha szeretne egy fotót készíteni, az is ugyanolyan veszélyes, mintha direkt nézne a Napba. A fény kiégetheti a retinánkat és vakságot okozhat.

Fontos, hogy megfelelő szűrő nélkül sose nézzünk az égitestek együttállására. Legjobb megoldás, ha beszerzünk egy konkrétan erre a célra készített szemüveget. A szakemberek viszont nem javasolják, hogy huzamosabb ideig nézzük a napfogyatkozást, elég nagyjából 5-10 percenként feltekintenünk az égre, hiszen a jelenség nem múlik el pár perc alatt.

Hazánkban legközelebb majd csak 2020. június 21-én várható, de ez minimális mértékű lesz és nem is lesz látható az ország egész területén.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.